Svet
1831 ogledov

"Kmalu bo vsak poznal nekoga, ki je umrl zaradi koronavirusa“

Sebastian Kurz Profimedia
Črnogleda napoved avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza.

Uradni podatki kažejo, da se je v Avstriji s koronavirusom okužilo že skoraj 10 tisoč ljudi,128 oseb je umrlo. Čeprav se krivulja okuženih spušča, pa kancler Sebastian Kurz opozarja, da je nevarnost še vedno zelo velika. V nekaterih krajih "jim ne uspe odpeljati vseh trupel, ker jih je toliko“, je dejal za Krone. Čeprav je Avstrija zelo hitro uvedla ukrepe za zmanjšanje epidemije, pa se "bo kmalu pojavila situacija, ko bo vsak poznal nekoga, ki je umrl zaradi koronavirusa“, je še dodal. 

Od jutri dalje bodo morali Avstrijci tako kot Slovenci pri nakupovanju nositi obrazne maske. Trgovske verige jih bodo svojim strankam pred vhodi delile brezplačno. To pa ni edini ukrep, na katerega stavijo naši severni sosedi. V sodelovanju z Rdečim križem načrtujejo aplikacijo za mobilne telefone, ki bo vsem v telefonu shranjenim stikom oseb, pri kateri bodo potrdili COVID-19, poslala sporočilo, v katerem jih bodo pozvali, naj se nemudoma testirajo in samoizolirajo. "Trenutno preverjamo tehnične možnosti,“ je napovedal Kurz.

Dokler ni zdravila ali cepiva proti koronavirusu, se življenje ne more vrniti v ustaljene tirnice, še pravi kancler. Da bi se to čim prej zgodilo, se je treba držati navodil, četudi zaradi trenutne situacije „trpi že veliko ljudi“, je še poudaril in napovedal, da bodo prihodnji ponedeljek verjetno že lahko napovedali, kako dolgo bodo trajale izredne razmere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.