Rešil voznico, ki bi se sicer utopila

Vozil je za žensko, ki je nenadoma zapeljala s ceste, prebila ograjo in z veliko hitrostjo zapeljala v ribnik. Voznik za njo, je prisebno in hitro ukrepal; skočil je v vodo in voznico, ki je doživela epileptični napad, rešil pred utopitvijo. Gre za enega izmed številnih, ki so danes v Tacnu prejeli medalje za hrabrost.
Oglej si celoten članek

V Policijski akademiji v Tacnu je danes generalni direktor policije Marjan Fank skupaj z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar podelil medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Vsaka od njihovih zgodb je vredna pozornosti, na kratko povzemamo vse.

Konec januarja letos se je zgodila najhujša nesreča v zgodovini Slovenije. Na primorski avtocesti je zaradi goste megle trčilo 56 vozil, štirje ljudje so umrli. V tragediji so trije vozniki ravnali izjemno prisebno, pogumno in požrtvovalno. Janko Kukec, Mitja Pahor in Primož Pinterič so v kaosu na avtocesti nesebično pomagali. S svetlobnimi znaki in mahanjem ter opozarjanjem na nevarnost so preprečili še veliko hujše posledice. Prejeli so medalje policije za požrtvovalnost.

Foto: PGD Postojna Nesreča na primorki

Viadukt Črni Kal  je bil že večkrat cilj posameznikov, ki želijo končati svoje življenje. Aprila so bili policisti opozorjeni, da po tem delu avtoceste hodi mlad moški. Borut Drevenšek in Danijel Krajnc sta nemudoma odhitela na viadukt, kjer se je moški že nagibal čez zaščitno ograjo. Policista sta moškega umirjeno pozvala, naj stopi z ograje. Zadnji hip, preden bi skočil v globino, sta ga ujela za noge. Policista sta se pri svojem delu odzvala hitro in izjemno profesionalno ter pri tem rešila človeško življenje.

Ko je policist poklican, se odzove – čim prej, ko je mogoče. Če mu načrtov ne prekriža nujna intervencija. Reševanje  človeškega življenja to zagotovo je. Marko Oblak in Mihaela Cetinski sta bila napotena na kraj prometne nesreče, ko ju je na avtocesti ustavil nemški državljan. Razumela sta, da nujno potrebuje pomoč, in ko sta videla njegovo ženo, sta vedela, da gre za življenje. Gospa je doživela infarkt in policista sta jo z nujno vožnjo odpeljala v bolnišnico in že na poti poklicala na urgenco. Rešili so jo.

Suad Idrizoski je lani septembra vozil od Nove Gorice proti šempetrski obvoznici, ko je kar naenkrat vozilo pred njim zapeljalo levo na travnik, podrlo kovinsko ograjo in z veliko hitrostjo naravnost v ribnik, kjer se je v celoti potopilo. Gospod se je ustavil, skočil v vodo in voznico, ki je izgubila zavest zaradi epileptičnega napada, rešil iz potopljenega vozila. Še vedno nezavestno je s svojim vozilom odpeljal v šempetrsko bolnišnico. Gospod Idrizoski je nesebično rešil življenje udeleženke v prometni nesreči, zato se mu podeli medalja policije za požrtvovalnost. 

Policista Tomaž Bukovinski in Marko Eržen sta rešila občana, ki je želel storiti samomor. V svoji hiši je odprl plinsko jeklenko, ob prihodu policistov že izgubil zavest, zaradi koncentracije plina pa nista mogla do njega, da bi ga odnesla na varno. Zato sta razbila okna, prezračila prostor in preprečila najhujše.

Občani ženske policistke ocenjujejo za razumevajoče, empatične, prijazne in potrpežljive. Z vsemi naštetimi vrlinami se lahko poistoveti policistka Jasna Litrop Mulec. V mrzlem zimskem večeru, na poti iz službe, je rešila življenje človeku, ki je napol gol, podhlajen in zmeden taval po cesti.

Foto: policija.si Jasna Litrop Mulec

Prometni policist Adrijano Jeseničnik je marca letos med hojo po hribih na Sabotinu našel izgubljenega sedemletnega dečka. Ogovoril ga je in ga pospremil v dolino ter si ob tem prizadeval, da bi našel tudi njegove starše. Na strmem in kamnitem pobočju hriba je namreč še vedno veliko nevarnih mest z ostanki neeksplodiranih sredstev iz prve svetovne vojne. Policist je preprečil morebitno nesrečo in otroka pospremil ter vrnil prestrašenima in srečnima staršema.

Neko mrzlo januarsko popoldne je bil trboveljski policist Jernej Groboljšek napoten, da pomaga fantu, ki se je zaplezal na visoki in nevarni skalni polici, ker je hotel rešiti svojega psa. Brez svoje plezalne opreme in v polmraku je policist na izjemno zahtevnem in nevarnem terenu pokazal svoje profesionalno alpinistično znanje in pomagal mladostniku in njegovemu psu s skalne pečine. 

Policist Nejc Muljavec je bil marca letos s kolegico obveščen o dveh vlomih. Ko sta obravnavala prvega, so ju že klicali na drugega, kjer sta vlomilca zalotila pri delu. Poskušal je zbežati, a je policist pogumno stekel za njim. Vlomilec se ni dal in je, misleč, da bo policista ugnal, skočil v leden potok, policist pa z visoke brežine za njim. Dohitel ga je in prijel. Vlomilec je imel pri sebi še nevarno orodje, a ga je policist uspel obvladati.

Tretji februar 2016 je dan, ki si ga bo Matej Zupan zagotovo zapomnil za vse življenje. Zgodil se je rop v središču Ljubljane. Trije oboroženi storilci so po predrznem dejanju zbežali. Matej Zupan, zaposlen v draguljarni, je stekel za njimi. Čeprav so streljali nanj, se ni ustavil, dokler ni dohitel enega od roparjev in ga ujel. Ko ga je poskušal zadržati, je ta trikrat streljal vanj in ga ranil v nogo. Popustile so mu moči, ropar je pobegnil. Trenutek za tem je do ranjenega, ki je ležal v mlaki krvi pritekel policist Jure Bauman. Občan je močno krvavel in izgubljal zavest, policist pa si je prizadeval, da ustavi krvavitev, pokliče pomoč in reši človeka. Čeprav je šlo že za sekunde, mu je uspelo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.