Rezultati so spodbudni, zgodba še ni zaključena

Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA
V januarju opravili več kot 4000 inšpekcijskih pregledov, v lanskem letu pa 7000 nadzorov.
Oglej si celoten članek

Epidemija covida-19 je velik zalogaj tudi za Inšpekcijo varnosti in zdravja pri delu. Slavko Krištofelc, direktor Inšpekcije nadzora varnosti in zdravstva pri delu, je poudaril, da se je od začetka epidemije spremenil tako način inšpekcijskih nadzorov kot tudi prijave. Inšpektorat trenutno na terenu opravlja inšpekcijske nadzore, pri čemer večjo pozornost namenjajo delodajalcem in temu, kako so z internimi akti in pravilniki uredili to področje in kako izvajanje interno nadzirajo. Poudaril je, da so rezultati nadzorov spodbudni, obenem pa opozoril, da epidemija še ni končana.

Več nadzorov kot leto pred tem

Lani so opravili 7000 nadzorov, kar je dva tisoč več kot leto pred tem. Izrekli so več kot 3500 ukrepov in ugotovili več kot 8000 kršitev. Ukrepi so bili enakomerno razdeljeni na ureditvene odločbe, prekrškovne postopke in opozorila. 

Januarja letos so opravili več kot 4000 inšpekcijskih pregledov glede preprečevanja širjenja koronavirusa in zaščite delavcev v podjetjih. 

V prvem polletju lani so na terenu zaznali veliko zmede pri delodajalcih glede tega, kako začeti postopke varovanja delavcev in preprečevanja širjenja virusa. Krištofelc je poudaril, da so delodajalci napotke dobivali le s strani NIJZ, medtem ko se ostala stroka ni aktivno vključevala. V drugi polovici leta se je to potem spremenil in izboljšalo. 

Prehajanje meje Grem lahko v Italijo po nakupih, na oddih?

V prvem polletju so bile dokaj pogoste kršitve glede uporabe zaščitnih mask, saj uporaba ni bila dosledna zlasti na hodnikih, v skupnih prostorih in na določenih mestih, kjer so se pogosteje srečevali. Poudaril je, da se je v proizvodnih prostorih ob linijah zaščitna oprema ustrezno in smiselno uporabljala. 

Lani je inšpektorat dobil 13.000 prijav nezgod pri delu, od tega jih je bilo 5000 povezanih s koronavirusom. Veliko slednjih je bilo predvsem v dejavnosti zdravstva. 

Do pojava virusa je bilo zelo malo registriranega dela na domu, šlo je za nekaj sto delavcev na leto. Po pojavu koronavirusa pa so delodajalci množično pošiljali delavce na delo na domu, takih je bilo nekaj sto tisoč. Od januarja letos se na podlagi decembra sprejete interventne zakonodaje o delu na domu pristojne obvešča prek SPOT-a. 

Poleg inšpekcijskih nadzorov je inšpektorat dobil tudi kar nekaj zahtev za podajo strokovne pomoči na osnovi obvestil vlog delodajalcev, v določenih primerov tudi delavcev, o tem, kako interpretirati sprejete odloke vlade. 

Slovenija Beovićeva o tem, katere variante virusa se najbolj bojijo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:37 19. Februar 2021.

    Nadzori, nadzori, inšpektorji.... Moje mnenje je nekoliko drugačno od vseh pametnjakovičev. Pravilno je, da cepijo stare v domovih za ostarele. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.