Samo Fakin zaradi zdravja odstopil z mesta ministra za zdravje

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Stanje ni takšno, da bi bilo kaj takega, kar se ne da pozdraviti," pravi Šarec, ki je že ob četrtega ministra.
Oglej si celoten članek

Samo Fakin, minister za zdravje, je zaradi zdravstvenih težav, odstopil. "Minister za zdravje Samo Fakin je danes predsednika Vlade RS Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje žal izboljšuje prepočasi, zato odstopa z mesta ministra za zdravje. Minister Samo Fakin se je predsedniku Vlade RS zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi Vladi zaželel veliko uspehov," so sporočili z ministrstva za zdravje. Minister ostaja v bolniškem staležu, še naprej ga nadomešča Pia Vračko.

Po odstopu Sama Fakina Ugibanja, kaj je pravi razlog za ministrov odstop

Kašljal od začetka mandata

Fakin je imel težave s kašljem vse od začetka mandata. Med službenim obiskom bolnišnice Golnik so ga tudi hitro pregledali, Fakin pa je nato 18. februarja nastopil bolniški stalež. Z bolniške se je sicer vrnil na sejo vlade 21. februarja, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto ter ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil sicer vidno utrujen in je močno kašljal, tako kot že na nekaterih prejšnji novinarskih konferencah ter tudi že na predstavitvi pred matičnim odborom ob začetku mandata. 
Fakin je sicer sladkorni bolnik, od aprila lani je tudi predsednik Zveze društev diabetikov.

Še včeraj pa so z ministrstva za zdravje sporočili, da se Fakin najverjetneje na delo vrača prihodnji teden, ko naj bi koaliciji predstavil predlog zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Zdravje Minister Fakin že dllje časa odsoten

Šarec Fakina obiskal na domu

"Stanje ni takšno, da bi bilo kaj takega, kar se ne da ozdraviti, se je pa resnično nabralo precej. Imel je dolg bronhitis, nato pljučnico," je ministrovo zdravstveno stanje opisal premier Marjan Šarec, ki je Fakina obiskal na domu. 

"Minister je eden redkih ljudi, ki pozna celoten sistem. Prepoznal je prave probleme in se jih tudi lotil. Rokohitrskih uspehov na tem ministrstvu ne more biti," pravi Šarec. "Ravno zato, ker si je zastavil visoke cilje, je zdaj ugotovil, da jim zdaj s to boleznijo ne bo kos in zato potrebujemo človeka, ki bo te cilje izpeljal," dodaja premier, ki meni, da je bil odstop ministra Fakina nujen. "Ta resor terja človeka, ki bo precej moral zagristi v delo. Naloge so resnično hude."  

V pol leta vlado zapustili štirje ministri

To je že četrti odstop katerega od ministrov v vladi Marjana Šarca. Medtem, ko je Šarec sam k odstopu pozval Marka Bandellija, ministra za kohezijo, sicer iz kvote SAB in Dejana Prešička, ministra za kulturo, sicer iz kvote SD sta mu Jure Leben SMC, minister za okolje in zdaj še Samo Fakin, odstop ponudila sama. 

Kot pojasnujejo v kabinetu predsednika vlade, Lebnove odstopne izjave še niso prejeli, dsaj je Leben premierju odstop ponudil v neformalnem telefonskem pogovoru, uradno pa zaradi bolniške odsotnosti pisne odstopne izjave še ni poslal. Pričakujejo jo danes. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • Eca
    13:24 9. Marec 2019.

    Kar tako med službenim obiskom so ga pregledali na Golniku. Kaj pa napotnica in vse ostalo. Glede na to, da …

  • 16:17 8. Marec 2019.

    in zdaj si bo poiskal nekje nek varen stolček (ali pa mu ga je kdo že pripravil/ponudil), kjer bo lahko …

  • 15:43 8. Marec 2019.

    debeluh nesposoben pa še lopov

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.