Bertonclja predlagal Urlep, zakaj so umaknili Ermanovo?

Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec
Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec
Ermanovo umaknili v izogib očitkom, da so le "rekonstrukcija" Cerarja.
Oglej si celoten članek

Izvršni odbor stranke Lista Marjana Šarca je v Kamniku potrdil predlog kandidatov za ministrska mesta. Marjan Šarec je po navedbah STA ob koncu seje dejal, da so se odločili, da želijo v vlado povabiti kandidate, ki kažejo voljo do dela in za katere so ocenili, da "bodo znali kaj premakniti". "Mislim, da je bilo v tej državi v preteklosti že veliko filozofiranja, mi pa potrebujemo rezultate," je povedal.

Ljudje, ki so sprejeli odgovornost in so se bili pripravljeni izpostaviti, so po njegovih besedah poklicno zelo uspešni in jim ne bi bilo treba sprejeti ponudbe. "Pa so jo, ker imajo radi to državo. Verjamem, da bodo tudi izpeljali mandat tako, kot se od njih pričakuje," je dodal.

Štiri imena za štiri resorje

V stranki so imena za štiri resorje, ki jih bodo vodili, sicer izbrali že sinoči. Notranji minister bo postal Boštjan Poklukar, ki je kandidiral za poslanca LMš v Kranju, sicer pa je udeleženec vojne za Slovenijo in od leta 1991 zaposlen na ministrstvu za obrambo, finance pa bo prevzel Andrej Bertoncelj

Slovenija Kdo so ministri Marjana Šarca? Fakin, Poklukar, Kodelja in Bertoncelj

Na resor zdravstva bo stranka postavila Sama Fakina, nekdanjega šefa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, mesto ministra za javno upravo pa bo prevzel širši javnosti neznani Tugomir Kodelja, ki prihaja iz gospodarstva. 

Diplomirani ekonomist, ki je delovne izkušnje nabiral v gospodarstvu, predvsem v avtomobilski industriji, se je po Šarčevih besedah "kot uspešen menedžer v življenju velikokrat pogajal in to na poslovnem področju, kjer vemo, da so pogajanja zelo zahtevna in visi na kocki marsikaj".

Ni nujno, da se bo s sindikati pogajal Kodelja

Če ga sindikati ne poznajo, je to po Šarčevem mnenju samo dobro, ker ni starih zamer, v pogajanja pa "vstopa nov človek, brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati". Obenem pa je dodal, da ni nujno, da se s sindikati pogajal Kodelja osebno. "Vlada bo našla pogajalca, ki bo kompetenten, ki bo sindikate jemal za partnerje in tako verjamem, da bodo prišli tudi do dogovora," je dejal.

Foto: Anže Petkovšek Marjan Šarec

Za Šarca je pomembno predvsem, da je strokoven, da se zna pogovarjati in združevati. "Sindikati političnih floskul niti ne bodo kupili. Želeli bodo imeti človeka, ki jih bo jemal za partnerje," je poudaril.

Aktualna finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki ji je SMŠ najprej ponudila resor, je kandidaturo zavrnila, ker ni dobila zagotovil koalicijskih strank, da bi ukrepe, predvidene v koalicijski pogodbi, izpeljali v okviru javnofinančnih zmožnosti in v skladu s fiskalnim pravilom. Namesto nje je SMŠ za mesto finančnega ministra predlagala člana uprave SDH Bertonclja, ki ga je danes potrdil tudi izvršni odbor stranke. 

Analiza Točke, kjer lahko Levica v trenutku sesuje vlado

Ermanovi predlagali, da ostane, če želi

Šarec je danes pojasnil, da so Vraničar Ermanovi "predlagali, da lahko ostane, če želi", da pa so se pozneje odločili, da bi bilo bolje, če bi vsaj njihova stranka predlagala ministre, ki še niso bili v vladi, s čimer so odgovorili tudi na nekatere očitke, da bo Šarčeva, 13. slovenska vlada, zgolj rekonstruirana 12. vlada, ki jo je vodil Miro Cerar. Druge stranke so namreč med kandidate dale tudi nekaj imen, ki so v vladi že sedela.

Tako se je LMŠ odločila za doktorja ekonomskih znanosti s področja financ Bertonclja, ki je dolga leta izkušnje nabiral v farmaciji - Leku in veledrogeristu Kemofarmaciji. Šarec je ob tem potrdil, da se je z Bertoncljem o morebitni kandidaturi pogovoril na predlog Vojmirja Urlepa. Kot je poudaril, je Bertoncelj človek, v katerega ima zaupanje, da bo vedel, kako se stvari streže. "Ljudi smo iskali na široko, ker jih želimo iskati na podlagi strokovnosti, ne na podlagi partijske izkaznice," je poudari.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:02 28. Avgust 2018.

    Janšaaaaaaaaaaaaa pomagaj

  • 06:33 28. Avgust 2018.

    Kakšna partijska izkaznica??? Kar blabajo nekaj.. Tega že dolgo ni, pa še kar se govori o tem? Kdo pa ima ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.