Slovenija
10332 ogledov

Točke, kjer lahko Levica v trenutku sesuje vlado

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Predčasne volitve so le vprašanje časa, meni politični analitik.

Izbor kandidatov za ministre bodoče vlade Marjana Šarca po oceni Alema Maksutija z Inštituta za politični management ni presenetljiv. Prepričan je, da napoveduje kontinuiteto slovenske politike. Obenem pa opozarja, da se plen deli med pet strank, kar ob usklajevanju stališč še z Levico napoveduje "izjemno nestabilno politično dogajanje".

Maksuti v predlagani ministrski ekipi ne vidi presenečenj. Plen se deli med stranke, ki sestavljajo koalicijo. "V tem pogledu nobena vlada ni dovolj kompetentna, oz. bi vedno lahko bila boljša," je dejal. Preden bi ocenjevali njihovo kompetentnost, pa jim je kljub vsemu treba dati priložnost, je poudaril.

Marjan Šarec Slovenija Kdo so ministri Marjana Šarca? Fakin, Poklukar, Kodelja in Bertoncelj

Razmerje med starimi in novimi obrazi na ministrskih položajih v tem pogledu po njegovem mnenju ni bistveno. Dejansko gre za isto smer slovenske politike, kot je bila v zadnjih petih vladah, je ocenil. Zato Maksuti tudi ne pričakuje bistvenih sprememb v primerjavi z dosedanjo vlado premierja Mira Cerarja.

Nadaljevanje iste smeri v politiki, ki ne ve natančno za prioritete države, po mnenju Maksutija dokazuje tudi prepričanje o nekem super sposobnem posamezniku, heroju. Takšno vlogo namreč nekateri pripisujejo Vojmirju Urlepu, ki naj bi prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi. Njegova vloga bo sicer po Maksutijevem mnenju konstruktivna, tudi zaradi izkušenj iz gospodarstva, kaj dosti več od tega pa ne pričakuje.

Po njegovi oceni namreč Urlep ne bo mogel bistveno vplivati na zadeve na področjih, kjer bodo interesi premočni. Če si je SAB denimo zamislila, da bo imela pokroviteljstvo nad velikimi infrastrukturnimi projekti, bo to tudi imela, ne glede na to, kaj bo o tem menil nekdo iz premierjevega kabineta, je pojasnil.

Vprašanje razmerja do sindikatov

Eno ključnih vprašanj bo po njegovi napovedi sicer delovanje prihodnje vlade v razmerju do sindikatov. Ministrstvo za javno upravo bi po nekaterih informacijah lahko prevzel Tugomir Kodelja. Vendar pa njegove izkušnje iz gospodarstva po mnenju Maksutija tega razmerja ne bodo bistveno spremenile, saj je sistem javnega sektorja izjemno kompleksen in robusten. Uspešnost ministra za javno upravo je zato po oceni Maksutija bistveno bolj odvisna od političnih kompetenc in pogajalskih spretnosti.

"Kandidata ne poznam in ne vem, kaj je delal doslej. To samo po sebi ne sme biti negativno, je pa res, da si težko predstavljam, kako bo nekdo, ki nima resnih izkušenj s pogajanji, ki so kompleksna in skrajno odgovorna zadeva, ta uspešno peljal. Če bo Kodelja postal minister, bo namreč moral tako rekoč čez noč obvladati nekaj zelo zahtevnih stvari."

Branimir Štrukelj, sindikalist

seja DZ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Karl Erjavec Slovenija Kakšen udarec za Erjavca

Ravno na tem področju bi po mnenju Maksutija lahko prišlo do prvega spora v ekipi šestih strank. Priče bi bili lahko paradoksalni situaciji, ko bile stranke v vladi veliko bolj kot sam premier in minister iz njegove kvote, podpirale stališča sindikatov. Maksuti meni, da se bo Levica gotovo postavila na stran sindikatov oz. "da bo zrušila to vlado".

"Paradoksalna" kandidatura Fakina

Tudi morebitna kandidatura Sama Fakina za ministra za zdravje po mnenju Maksutija ni nenavadna, "je pa paradoksalna". Kadrovski viri v Sloveniji so sicer res omejeni, vendar pa mu je v tem pogledu še najmanj jasen položaj samega Fakina. Kot nekdanji prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima namreč jasen vpogled v to, kdo je tu šef. "Ministrstvo praktično ne odloča o ničemer, pač pa je šef zavarovalnica ... Očitno je želja po politični funkciji in vplivu pretehtala tudi v tem primeru," je ocenil Maksuti.

Poleg zdravstva in obrambe bo kar nekaj področij, kjer bodo partnerji različnih pogledov, meni Maksuti. Na točki, ko bo prišlo denimo do glasovanja o predlogih, povezanih denimo z nakupom orožja, sindikalnimi zahtevami ali anomalijami na področju prekarnega dela ali s korupcijskimi aferami v zdravstvu, bo vlada na preizkušnji, saj bo zunajvladna partnerica Levica vladi nasprotovala. "To bo začetek konca te vlade," napoveduje Maksuti. Po njegovem mnenju so predčasne volitve zato samo vprašanje časa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ginko 10:24 29.avgust 2018.

    " Počakajmo, bodimo strpni nekaj časa. " Ti kar bodi strpen, ko si še mlad. Mi starejši trpimo to mafijo že 25 let.

  • Rafaeluss 08:52 28.avgust 2018.

    To jedo sedaj najboljša vlada RS. Toliko kompetentnih strokovnjakov ni uspelo se dobenemu dobiti v vlado. Kar tako naprej Serpetinšek: BABA JE ŽABA, ŽABA PA NI ČLOVEK 😉😉😉

  • fižolček 22:52 27.avgust 2018.

    Banda komunajzerska