Slovenija
3545 ogledov

Bertonclja predlagal Urlep, zakaj so umaknili Ermanovo?

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Marjan Šarec
Ermanovo umaknili v izogib očitkom, da so le "rekonstrukcija" Cerarja.

Izvršni odbor stranke Lista Marjana Šarca je v Kamniku potrdil predlog kandidatov za ministrska mesta. Marjan Šarec je po navedbah STA ob koncu seje dejal, da so se odločili, da želijo v vlado povabiti kandidate, ki kažejo voljo do dela in za katere so ocenili, da "bodo znali kaj premakniti". "Mislim, da je bilo v tej državi v preteklosti že veliko filozofiranja, mi pa potrebujemo rezultate," je povedal.

Ljudje, ki so sprejeli odgovornost in so se bili pripravljeni izpostaviti, so po njegovih besedah poklicno zelo uspešni in jim ne bi bilo treba sprejeti ponudbe. "Pa so jo, ker imajo radi to državo. Verjamem, da bodo tudi izpeljali mandat tako, kot se od njih pričakuje," je dodal.

Štiri imena za štiri resorje

V stranki so imena za štiri resorje, ki jih bodo vodili, sicer izbrali že sinoči. Notranji minister bo postal Boštjan Poklukar, ki je kandidiral za poslanca LMš v Kranju, sicer pa je udeleženec vojne za Slovenijo in od leta 1991 zaposlen na ministrstvu za obrambo, finance pa bo prevzel Andrej Bertoncelj

Marjan Šarec Slovenija Kdo so ministri Marjana Šarca? Fakin, Poklukar, Kodelja in Bertoncelj

Na resor zdravstva bo stranka postavila Sama Fakina, nekdanjega šefa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, mesto ministra za javno upravo pa bo prevzel širši javnosti neznani Tugomir Kodelja, ki prihaja iz gospodarstva. 

Diplomirani ekonomist, ki je delovne izkušnje nabiral v gospodarstvu, predvsem v avtomobilski industriji, se je po Šarčevih besedah "kot uspešen menedžer v življenju velikokrat pogajal in to na poslovnem področju, kjer vemo, da so pogajanja zelo zahtevna in visi na kocki marsikaj".

Ni nujno, da se bo s sindikati pogajal Kodelja

Če ga sindikati ne poznajo, je to po Šarčevem mnenju samo dobro, ker ni starih zamer, v pogajanja pa "vstopa nov človek, brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati". Obenem pa je dodal, da ni nujno, da se s sindikati pogajal Kodelja osebno. "Vlada bo našla pogajalca, ki bo kompetenten, ki bo sindikate jemal za partnerje in tako verjamem, da bodo prišli tudi do dogovora," je dejal.

Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev. Anže Petkovšek

Za Šarca je pomembno predvsem, da je strokoven, da se zna pogovarjati in združevati. "Sindikati političnih floskul niti ne bodo kupili. Želeli bodo imeti človeka, ki jih bo jemal za partnerje," je poudaril.

Aktualna finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki ji je SMŠ najprej ponudila resor, je kandidaturo zavrnila, ker ni dobila zagotovil koalicijskih strank, da bi ukrepe, predvidene v koalicijski pogodbi, izpeljali v okviru javnofinančnih zmožnosti in v skladu s fiskalnim pravilom. Namesto nje je SMŠ za mesto finančnega ministra predlagala člana uprave SDH Bertonclja, ki ga je danes potrdil tudi izvršni odbor stranke. 

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Analiza Slovenija Točke, kjer lahko Levica v trenutku sesuje vlado

Ermanovi predlagali, da ostane, če želi

Šarec je danes pojasnil, da so Vraničar Ermanovi "predlagali, da lahko ostane, če želi", da pa so se pozneje odločili, da bi bilo bolje, če bi vsaj njihova stranka predlagala ministre, ki še niso bili v vladi, s čimer so odgovorili tudi na nekatere očitke, da bo Šarčeva, 13. slovenska vlada, zgolj rekonstruirana 12. vlada, ki jo je vodil Miro Cerar. Druge stranke so namreč med kandidate dale tudi nekaj imen, ki so v vladi že sedela.

Tako se je LMŠ odločila za doktorja ekonomskih znanosti s področja financ Bertonclja, ki je dolga leta izkušnje nabiral v farmaciji - Leku in veledrogeristu Kemofarmaciji. Šarec je ob tem potrdil, da se je z Bertoncljem o morebitni kandidaturi pogovoril na predlog Vojmirja Urlepa. Kot je poudaril, je Bertoncelj človek, v katerega ima zaupanje, da bo vedel, kako se stvari streže. "Ljudi smo iskali na široko, ker jih želimo iskati na podlagi strokovnosti, ne na podlagi partijske izkaznice," je poudari.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 14:02 28.avgust 2018.

    Janšaaaaaaaaaaaaa pomagaj

  • urska69 06:33 28.avgust 2018.

    Kakšna partijska izkaznica??? Kar blabajo nekaj.. Tega že dolgo ni, pa še kar se govori o tem? Kdo pa ima sedaj partijsko izkaznico??? Mogoče jo je Šarcu dal Kučan? Ne vem, samo vprašam... Na bruhanje mi gre, ko kar nekaj govorijo.