SDS ni uspel, nevladniki navdušeni

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA
Predsednik DZ Igor Zorčič je vztrajal, da predlog "nima nikakršne zveze z epidemijo covid-19". Proti tudi v stranki NSi.
Oglej si celoten članek

Vlada se v okviru sedmega protikoronskega paketa odločila za ukinitev sklada nevladnih organizacij, ki je bil sicer ustanovljen v času Cerarjeve vlade. V krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij (CNVOS) poudarjajo, da je to edini sistemski vir financiranja nevladnih organizacij (NVO), Matej Lahovnik in Ivan Simič, člana strokovne skupine za pomoč ministrstvom pri oblikovanju proti koronskih paketov zakonov, pa trdita, da je sklad nepravičen, saj da bi o tem, kdo dobi denar, morali odločati zgolj državljani, v primeru, da dohodnine ne namenijo nobeni NVO, pa bi se po njunem mnenju morala sredstva vrniti v proračun. Namesto zdajšnje ureditve naj bi namesto 0,5 odstotka dohodnine državljani NVO-jem namenili 1 odstotek dohodnine.

Koritnik in Zorčič nasprotovala predlogu

Vseeno pa je zaradi odločitve vlade zavrelo v stranki SMC, ki je sklad ustanovila. Že včeraj smo pisali, da naj bi ukinitvi sklada ostro nasprotoval minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pa je na ministre iz stranke naslovil pismo, v katerem je zapisal, da ga je informacija o spremembi financiranja negativno presenetila, saj da je "to določbo v zakon o nevladnih organizacijah leta 2018 vnesla vlada in ministrstvo za javno upravo pod vodstvom SMC, z argumentacijo, da se s tem NVO-jem omogoča sistemsko in neodvisno financiranje". PKP 7 pa da bi dosedanjo ureditev, "ki se je izkazala za dobro", ukinila.

"Korenit odklon v politiki SMC"

"Tako korenit odklon v politiki SMC na enem izmed pomembnih družbenih področjih po moji oceni zahteva temeljito predhodno razpravo na organih stranke. Nezaslišano se mi zdi, da o tem ne na stranki ne v poslanski skupini ni bilo nobene razprave in da ste s takšnim rokohitrskim in lahkomiselnim odločanjem o zakonu postavili pod vprašaj konsistentnost politike in tudi kredibilnost naše stranke," je poudaril in dodal, da o tem ni bilo govora v koalicijski pogodbi, prav tako pa da to "nima nikakršne zveze z epidemijo covid-19".

"Kot strankarski kolega apeliram na vas, da v vladi zagovarjate politična stališča stranke, ne pa stališč raznih vladnih in drugih svetovalcev," je zaključil Zorčič.

Zanimivo pa je, da naj bi sporno določilo, ki je razjezilo Zorčiča, uradno predlagala prav Simona Kustec, ministrica za šolstvo iz vrst SMC. Zakaj? "Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podpiramo dvig odstotka od dohodnine na en odstotek, a le pod pogojem, ta bo ta ukrep organizacijam z našega resorja več dal kot pa odvzel. Resorno ureditev tega ukrepa urejata ministrstvo za finance in ministrstvo za javno upravo," so za portal necenzurirano.si odgovorili na ministrstvu.

Janša trdi, da si vlada "jemlje iz rok instrument, da sama odloča, komu bo dala denar"

Premier Janez Janša je v izjavi za medije ob srečanju štirih predsednikov poudaril, da sta novo ureditev predlagala svet za debirokratizacijo in olimpijski komite. "Zdi se nam pošteno, da ljudje sami odločijo, komu bodo dali en odstotek dohodnine - ali gasilcem, Karitas, Mirovnemu inštitutu ali komurkoli. S tem, ko smo sredstva podvojili in odločitev prepustili ljudem, smo se vrnil k izvornemu predlogu izpred nekaj let, ko je nastopila možnost, da lahko vsak del dohodnine nameni nekomu, za katerega misli, da dela v njegovem interesu," je povedal. Dodal je, da si s tem vlada jemlje "iz rok instrument, da sama odloča, komu bo dala denar".

Umaknili spremembe

Obenem pa je napovedal, da bodo spoštovali odločitev, ki jo bo sprejel DZ. "Če bo večini v državnem zboru bolj odgovarjalo, da administrativna komisija deli denar, ne pa ljudje, ki plačujejo dohodnino, bo vlada tak predlog spoštovala," je napovedal.

Kot kaže, se je koalicija že uskladila o umiku spremembe financiranja sklada za razvoj NVO v predlogu sedmega protikoronskega zakona, so za STA potrdili v SMC in NSi. 

Slovenija Erjavec o naskoku na mesto mandatarja, to pravi Janša

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • ode
    07:48 22. December 2020.

    Tega na tem portalu nikoli ne boste mogli prebrati: https://nova24tv.si/slovenija/politika/o-poglejte-si-kako-nevladne-organizacije-molzejo-drzavni-in-obcinske-proracune/

  • 07:00 22. December 2020.

    kako so ljudje neinformirani da lahko nekatiri brez dela lepo živijo,krivi so novinarijiker nepredstavijo realnega stanja kam se nameni denar …

  • 20:44 21. December 2020.

    Tako Lahovnik kot Simič nista s od strokovnjaka, sta pa uničevalca slovenskega gospodarstva, javnega zdravstva in šolstva. Ti PKP-ji so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.