Slovenija
45518 ogledov

V vladi počilo, SMC proti samovolji SDS

Boštjan Koritnik Saša Despot
SMC ostro proti ukinitvi sklada, iz katerega se financirajo nevladne organizacije. Stališče NSi še neznanka.

Zaradi "skrite" vsebine sedmega protikoronskega zakona (PKP7), ki ga je včeraj javnosti predstavljal finančni minister Andrej Šircelj, je trdnost koalicije na preizkušnji, potem ko se je zvečer izvedelo, da je vlada pod vodstvom SDS ukinitev sklada za nevladne organizacije (NVO) izsilila proti volji SMC. 

V TV Dnevniku so neuradno poročali, da je minister SMC Boštjan Koritnik včeraj na seji vlade nasprotoval ukinitvi sklada, ki ga je sicer pred dvema letoma takratna vlada uzakonila prav na predlog SMC. 

Zvečer pa so se v SMC uradno odzvali in opozorili, da je bil sklad ustanovljen za sistemsko financiranje in je zato ukinitev nesprejemljiva. Napovedali so še, da bo njihova poslanska skupina v parlamentarni obravnavi zakona predlagala črtanje določila glede ukinitve sklada. 

Denar, evro Slovenija To je "vlada podtaknila" v PKP7

Proti ukinitvi tudi pri Karitas

Nevladniki so danes opozorili, da bi imeli z ukinitvijo sklada velike težave ne le glede financiranja svojih dejavnosti temveč, kot je dejala Breda Krašna iz Zveze prijateljev mladine Slovenije, tudi pri profesionalnem delovanju in s tem kandidiranju za evropska sredstva. Proti ukinitvi sklada so tudi v cerkveni Karitas, je povedal Peter Tomažič, generalni sekretar organizacije, ki je že doslej med najbolj uspešnimi nevladnimi organizacijami pri pridobivanju virov iz dohodnine državljanov.

Goran Forbici iz Centra nevladnih organizacij pa opozarja, da v tem trenutku prav zaradi sredstev iz sklada več sto prostovoljcev lahko pomaga pri boju s pandemijo v bolnišnicah, domovih za ostarele in nudi podporo družinam v socialnih stiskah. 

Aleš Hojs Slovenija Hojs študentom svetuje, kam z "miloščino"

Slovenska Karitas pomoč razdeljevanje hrane paketi hrana humanitarna pomoč | Avtor: Arhiv Karitas Arhiv Karitas

Lahovnik: "Se bodo pač malo potrudili"

Na drugi strani pa je Matej Lahovnik, vodja vladne posvetovalne ekipe, ki pripravlja protikrizne ukrepe, danes tvitnil, da se bodo nevladne organizacije lahko po novem zaradi dviga možnosti prenosa dohodnine na poln odstotek pridobile dvakrat več sredstev kot doslej, a se "bodo morali za to malo potruditi in davkoplačevalce prepričati, da jim 1% dohodnine namenijo."

Lahovnik je še razkril, da v vladi snujejo rešitev, ki bo omogočalo podjetjem, da donirajo višji znesek, ki se bo štel kot davčna olajšava.

Medtem pa je svoje tvitnil tudi PR oddelek vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 57
  • igorgeus 13:35 21.december 2020.

    Ne bi se Lahkovnik malo potrudil, pa ce je taksen strokovnjak, naj se zaposli v gospodarstvu, ne pa da se pase iz proracuna. Se za TES6 ni vrnil.

  • Fucky 12:53 21.december 2020.

    Ne razumem zakaj prostovoljci ne bi mogli delati, če NVO ne dobijo denarja! Saj so PROSTOVOLJCI!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 12:40 21.december 2020.

    Berem ,da je predlog za ukinitev sredstev NVO prinesla v vlado Simona Kustec iz SMC ? Sram naj jih bo .