Slovenija
8610 ogledov

Erjavec o naskoku na mesto mandatarja, to pravi Janša

Karel Erjavec Saša Despot
Za uspešno kandidaturo mora kandidat za mandatarja morebitne nove vlade dobiti 46 poslanskih podpisov.

Prvak DeSUS Karl Erjavec bo kandidiral za mandatarja morebitne nove vlade le, če bo imel 46 poslanskih podpisov. Toliko jih je namreč potrebnih za uspeh konstruktivne nezaupnice, ki jo napovedujejo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v KUL. Koliko podpisov je že uspel zbrati, Erjavec ne razkriva.

Erjavec je namreč tudi za stranke KUL, ki imajo same premalo glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice, možen kandidat za mandatarja nove vlade. Nekatere od teh strank so v minulih dneh pojasnile, da bodo podprle tistega kandidata, ki bo uspel zbrati 46 poslanskih glasov.

Erjavca je pri mandatarski kandidaturi v četrtek podprl tudi svet DeSUS, ki je obenem izglasoval odhod stranke iz koalicije Janeza Janše. A za zdaj še ni znano, na koliko poslancev svoje petčlanske poslanske skupine lahko Erjavec računa pri poskusih oblikovanja nove vlade. Njegovi poslanci namreč molčijo.

Medtem je predsednik SMC Zdravko Počivalšek v petek sporočil, da je vseh osem poslancev SMC enotnih v tem, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja.

Kdaj bo prišlo do vložitve konstruktivne nezaupnice, tako še ni znano.

Pahor: Če je alternativa, naj se čim prej izkaže

Alojz Kovšca Borut Pahor Janez Janša Igor Zorčič | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA
Predsednik republike Borut Pahor je na srečanju štirih predsednikov dejal, da z zaskrbljenostjo spremlja povečevanje politične negotovosti, a je spomnil na demokratične postopke, ki jih nihče ne ovira. Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu tega ne sme nihče braniti, a je po Pahorjevih besedah najbolje, da se čim prej izkaže, ali ta alternativa obstaja ali ne. Če je ne bo, pa se je s tem treba soočiti in pogledati, ali bi bilo vendarle mogoče doseči dogovor strank o sodelovanju, da bi vlada uspešno dokončala spopadanje z epidemijo s cepljenjem, je dejal Pahor. Prepričan je v končno zmago v boju z epidemijo.

Predsednik DZ in poslanec SMC Igor Zorčič se je strinjal, da je treba dopustiti možnost, da se izkristalizira, ali v DZ obstaja nova večina. A opozarja, naj to ne bo avantura.

Janša: "Bistveno bolj od nestabilnosti potrebujemo stabilnost"

Premier Janez Janša je opozoril, da smo pred zadnjo tretjino spopada z virusom, pri čemer pa napovedi strokovnjakov, ki svetujejo Evropski komisiji, kažejo, da sta pred nami dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami. Kljub odobritvi cepiva je že zdaj jasno, da do pozne pomladi s precepljenostjo ne bo mogoče v popolnosti zaustaviti širjenja virusa. "To je čas, v katerem bistveno bolj od nestabilnosti potrebujemo stabilnost," opozarja premier. 

Janez Janša | Avtor: gov.si gov.si
Spomnil je, da smo o prvi napovedi konstruktivne nezaupnice poročali že aprila, zatem pa se je to vsak dan ponavljalo, "skoraj je bil objavljen javni razpis za mandatarja". Ko sta bili SMC in DeSUS spomladi pripravljeni sestaviti mešano koalicijo, sta po Janševih besedah preprečili tisto, kar želijo danes nekateri vzpostaviti. Gre za nek čas velikega tveganja, v katerem "bomo vsi skupaj plačali visoko ceno".

Če ima kdo dovolj glasov in meni, da lahko v teh razmerah in tej sestavi DZ sestavi močnejšo vlado, naj to stori, je pozval Janša. A po njegovem trdnem prepričanju tega namena ni, mogoče pa bi ob vseh silnih pritiskih "in z vašo pomočjo lahko nekdo zbral 46 glasov zato, da se vlada poruši". Ob tem je opozoril, da bi v primeru padca vlade bili soočeni s politično nestabilnostjo in volilno kampanjo sredi sredi epidemije, v času, ko je potrebna stoodstotna 24-urna operativnost vlade in vseh sektorjev.

Strinja se, da je iskanje alternative v formalnem smislu legitimno, "a daleč od legitimnosti je vse tisto, kar se dogaja v ozadju s pritiski na poslance, informacijami o kupovanju glasov, angažiranjem nečesa, kar v normalni državi ne bi smelo obstajati".

Vlaganje nezaupnice ni naloga vlade, je pa pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi DZ ponudi boljšo alternativo, pa je Janša odgovoril na vprašanje o morebitni vezavi zaupnice na imenovanje ministra za zdravje ali na sprejem sedmega protikoronskega paketa. "Če bi boljša alternativa obstajala, potem verjetno ne bi bila puška v koruzi," je pripomnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • mijo1 22:20 26.december 2020.

    KARLO ODJEBI

  • bogdan76 06:52 22.december 2020.

    Po klovnu Serpentinšku dobimo klovna Erjavca rdečim res ni pomoči Mesecima prekratke hlače Alenka je slaba mujškra.

  • 55ca0cb418fe7f4267c1a6219d4af4d298d4ce60 05:45 22.december 2020.

    Kako ga ni sram, Korlek se naj skrije nekam z Lenkico.... Onadva sta zmagovalca zadnjih volitev.... Ljudje so povedali, da jih nočejo blizu parlamenta, kaj jima ni jasno...