Slovenija
9124 ogledov

Erjavec redkobeseden, poslanci DeSUS molčijo

Karel Erjavec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo
Po pogovorih poslancev DeSUS z novim/starim predsednikom stranke Karlom Erjavcem brez odgovora o tem, kako se bodo odločili poslanci.

Prvak DeSUS in možen kandidat za mandatarja nove vlade Karl Erjavec se je dan po odhodu stranke iz koalicije danes sešel s poslanci DeSUS. Ob odhodu je bil redkobeseden, dejal je le, da je s pogovori zelo zadovoljen. Medtem pa poslanci o podpori morebitni novi vladi in Erjavcu še vedno molčijo oz. uradnih izjav ne dajejo.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je bil prisoten le v prvem delu sestanka z Erjavcem, saj je zatem kot podpredsednik DZ vodil sejo. Na srečanju s prvakom DeSUS pa ni bil prisoten poslanec Robert Polnar.

Izvršni odbor DeSUS je sicer v četrtek podprl pobudo za izključitev Polnarja iz stranke. Erjavec pričakuje, da ta poslanec že v petek ali v začetku prihodnjega tedna ne bo več član stranke, s tem pa tudi ne več član poslanske skupine. A je Polnar danes pojasnil, da ostaja član poslanske skupine DeSUS, ker iz nje lahko le sam izstopi.

Svet DeSUS je v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije Janeza Janše in podprl strankinega predsednika Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Po Erjavčevih navedbah sta poslanca Franc Jurša in Jurij Lep na svetu stranke podprla oba sklepa. Pričakuje, da bo odločitvi sledila tudi poslanska skupina.

V minulih dneh so sicer iz poslanske skupine prihajale informacije, da morda ne bodo vsi sledili odločitvi organov stranke v tem primeru. Tudi po današnjem sestanku ni nič jasneje, na koliko glasov poslanske skupine lahko Erjavec računa pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici. Poslanci, z izjemo Polnarja, ki Erjavca odkrito ne podpira, namreč molčijo.

Zdravko Počivalšek Slovenija Minister Gantar odstopil, Janša že ukrepal, Počivalšek pa sporoča tole

Računajo na poslance DeSUS in SMC

Kdaj bo konstruktivna nezaupnica, ki so jo napovedale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, vložena, še ni znano. Te stranke, ki so združene v KUL, imajo sicer same premalo glasov, zato računajo na vsaj del poslancev DeSUS in SMC.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je po današnjem srečanju s poslansko skupino sporočil, da je poslanska skupina soglasno odločila, da ne bo podprla morebitne kandidature Erjavca za mandatarja nove vlade. Zatem so se sicer pojavile nekatere informacije, da pri tem niso soglasni.

Tomaž Gantar, minister za zdravje Slovenija Tako se je Janša odzval na odločitev Desusa, da želi oditi iz njegove vlade

Prvak NSi Matej Tonin je sicer v četrtek pozno popoldne prek Twitterja sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ. Vsem poslancem se je zahvalil za državotvoren pristop, "kljub izjemnim pritiskom".

Odhod DeSUS iz koalicije pa spreminja tudi ministrsko ekipo. Danes je odstopil minister za zdravje iz strankinih vrst Tomaž Gantar, medtem ko minister za kmetijstvo Jože Podgoršek premierju Janezu Janši odstopne izjave ni poslal. Neuradno je slišati, da o tem niti ne razmišlja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • groffriedrich 08:45 19.december 2020.

    Polnar se je zapisal v zgodovino kot najslabši poslanec stranke DESUS.Ta človek je še pred kratkim izjavil,da je najboljši poslanec stranke DESUS.Pajade,slaba roba se sama hvali.Zadnji čas je že bil,da spoštovani gospod Karl Erjavec rastura to golazen,ki ma nas Slovence ...prikaži več za bedake.ZA VSAKO BOLEZEN ROŽICA RASTE!

  • boogin1 21:40 18.december 2020.

    Komunisti ste po vseh demokratičnih standardih zločinci in množični morilci, kadar je kriza in na državljane preti nevarnost, takrat komunisti zabijete še zadnji žebelj v krsto. Poslanci DESUS-a so več čas govorili nekaj, da je bilo všečno, mislili, delali in ...prikaži več storili pa popolnoma nekaj drugega. Ves čas so bili skrita kača v nerdjih.

  • Avatar right
    right 18:37 18.december 2020.

    Erjavc, če ne boš razkrinkal covid mafije in nalil čistega vina, potem se raje ne lotevaj ničesar ker te bomo dali iz kože