Slovenija
59693 ogledov

Janša ugotovil, kaj zavira razvoj v Sloveniji

Janez Janša Vlada RS
"Na voljo imamo dovolj sredstev, da smo lahko zmagovalci tudi po krizi," verjame Janša.

Trudijo se ohraniti razvojne potenciale gospodarstva

Zaradi doslej sprejetih ukrepov je Slovenija po besedah predsednika vlade Janeza Janše v dobrem položaju za nadaljnje spopadanje z negativnimi posledicami epidemije in tudi za uspešen prehod v četrto industrijsko revolucijo. Vlada se tudi v tem času trudi, da bi ohranili razvojne potenciale gospodarstva, je dejal na vrhu slovenskega gospodarstva.

Janša je spomnil, da si je Slovenija v večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje izpogajala 10,5 milijarde evrov, od tega približno 6,5 milijarde evrov nepovratnih sredstev. "Gre za največ sredstev, ki si jih je izpogajala kadarkoli doslej za dodatni razvoj," je dejal.

S tem so naši državi zagotovljena sredstva za raziskave, razvoj, inovacije, digitalizacijo, izobraževanje in usposabljanje za poklice prihodnosti. "Na voljo imamo dovolj sredstev, da smo lahko zmagovalci tudi po krizi," je dejal Janša. Zmagovalci tudi po krizi je tudi naslov vrha slovenskega gospodarstva, 15. po vrsti, ki ga Gospodarska zbornica Slovenije tokrat organizira virtualno.

Na GZS pogrešajo podrobnejši načrt

Njen predsednik Boštjan Gorjup je omenil strategijo razvoja Slovenije do leta 2030, ki v ospredje postavlja kakovost življenja za vse. Pri vseh kazalnikih naj bi do tega leta prehiteli povprečje EU, a danes smo pri večini malo nad 90 odstotkov.

"Kar pogrešamo, je podrobnejši načrt zavez in ukrepov, s katerimi bomo ukrepali letos, drugo leto, leto zatem ... skratka, kaj bomo vsako leto posebej do leta 2030 spremenili in razvili, da bomo do konca desetletja res postali ena najbolj razvitih družb na svetu," je izzval predsednika vlade. Da bi dosegli te cilje, bi morala biti naša povprečna rast BDP na prebivalca in tudi produktivnosti za približno polovica višja od predvidene v nekdanji strategiji razvoja Slovenije.

Janša krivi pretirano birokracijo

Janša je ob tem ugotovil, da je velik zaviralec razvoja pretirana birokracija. Vlada je zato imenovala strateški svet za debirokratizacijo, ki je pripravil zajeten sveženj ukrepov za poenostavitev postopkov. Ti bodo na razvoj gospodarstva vplivali stimulativno, je dejal in spomnil na interventni zakon za odpravo ovir pri zagonu pomembnih investicij, na podlagi katerega je vlada v pogon spravila številne infrastrukturne projekte, ki so imeli zagotovljena sredstva, a so zaradi različnih birokratskih ovir leta in leta stali.

Poudaril je, da Slovenija ostaja stabilna in zaupanja vredna država. Vlada, ki dela na tem, da bi čim prej uspešno premagali epidemijo, se izjemno trudi, da bi tudi v tem času ohranili razvojne potenciale slovenskega gospodarstva in slovenskega človeka nasploh, je dejal.

Vrh se nadaljuje z okroglima mizama - govorci na prvi razmišljajo o tem, zakaj so nekateri v Sloveniji že uspeli prehiteti najrazvitejše in kaj se lahko od njih naučimo, na drugi pa bodo predstavili akcijski načrt za družbo trajnostnega razvoja. Svojo formulo uspeha bo predstavil tudi kolesar Tadej Pogačar.

Vlada Janeza Janše na Brdu pri Kranju Slovenija Janša na Twitterju udaril po Erjavcu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • sam1 18:24 19.december 2020.

    On smatra kot gospodarsko revolucijo prodati mafiji iz orbistana in ostalih tranzicijskih držav bivšega vzhodnega bloka še kar je ostalo v državni lasti in s provizijo v žepu potegniti črto iz propadle Slovenije.....

  • ibrahim 06:04 19.december 2020.

    Ta mali košček zemlje ki ga na zemljevidu skorajda ni je JJ prodal torej zamanj je tekla slovenska kri za to zemljo kar jo je JJ javno prodal!!!

  • ibrahim 05:54 19.december 2020.

    GREŠNIi kozel išče greh v NEDOLŽNE ovce!!! GLAVNA OVIRA JE JJ !!!

Sorodne novice