Slovenija
8438 ogledov

To je Janša predlagal Gantarju, ko je izvedel, da DeSUS odhaja iz koalicije

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Gantar kljub odločitvi stranke meni, da bi bilo zdaj odstopiti neodgovorno, a "če bi Janša mislil, da ni potrebno, da pomagam v tem naprej, potem je njegova odločitev, da me razreši".

Janša ga je pozval k odstopu

Danes popoldan je predsednik vlade Janez Janša poklical zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja in ga vprašal, ali je član vlade, ali član stranke DeSUS, je v oddaji 24 UR zvečer povedal slednji. Janša mu je predlagal, naj poda odstopno izjavo in ga opomnil, da ne spoštuje statuta lastne stranke.

Ta namreč veleva, da mora v primeru izstopa stranke DeSUS iz koalicije odstopiti tudi njen minister, sicer mu preneha veljati članstvo v stranki. Gantar pa je dejal, da so o tem v stranki razpravljali in soglasno sprejeli, da bi bilo neodgovorno da bi sam odstopil, glede na epidemiološko situacijo. "A če bi Janša mislil, da ni potrebno, da pomagam v tem naprej, potem je njegova odločitev, da me razreši," je dodal zdravstveni minister. 

"Ni presenečenje, da gre DeSUS iz vlade"

Na očitke, da je neodgovorno, da v takšni krizi izstopijo iz koalicije, je Gantar odvrnil, da "to prvič ni presenečenje, da gre DeSUS iz vlade" ter da je bil DeSUS vedno pripravljen sodelovati in delati.

A Gantar je še oktobra t. i. koalicijo ustavnega loka odpravil z besedami, da "zadeva ni vredna komentarja", saj da je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih in da za zdaj še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi. "Praktično ne vidim možnosti, da bi opozicija, ki je bila v vladi in razpadla, ker se niso znali dogovarjati, zdaj našla čudežno rešitev in se dogovorila za kakršno koli drugo možnost," je takrat ocenil Gantar in dodal, da je vladi težko očitati napačne poteze.

Od takrat svojega mnenja vsaj javno ni spreminjal, danes pa je vseeno dejal, da to, kar so se v stranki dogovorili "ni nič novega, morda pa je za nekatere nepričakovano in so zato razočarani, kar sklepam iz odzivov oziroma tvitov predvsem predsednika vlade, kar razumem".

"Ne gre za korona krizo, gre za politično dogajanje"

Kakšni so torej po njegovem mnenju razlogi za izstop iz vlade? "Ne gre za korona krizo, gre za politično dogajanje, ljudem v stranki je prekipelo do te mere, da so se odločili, da DeSUS ne bi več sodeloval, organi stranke pa so to sprejeli," je poudaril Gantar. Glede odstopa so tehtali predvsem zaradi krize, a je pretehtala politična situacija v državi.

Po njegovih besedah ljudje v Sloveniji manj spoštujejo ukrepe kot drugod, za kar je v precejšnji meri krivo nezadovoljstvo nad delovanjem vlade. V tem trenutku je torej po Gantarjevem mnenju bolje izstopiti iz koalicije in skušati pridobiti zaupanje ljudi v novi vladi, da bi bili rezultati obvladovanja epidemije boljši.

Vsi poslanci razen Roberta Polnarja bodo odločitev o izstopu podprli, verjame Gantar. "Me ne skrbi, upam, da bomo uspešno delali naprej." Kdaj bodo vložili konstruktivno nezaupnico, Gantar še ne ve, saj da pri pogovorih ni sodeloval zaradi izrednih obremenitev, "verjamem pa, da dogovori potekajo, kot so zastavljeni, in da je volje dovolj, da bo prišlo do sestave nove vlade".

Počivalšek bo poslancem predlagal, naj ostanejo v vladi

Zdaj v koaliciji ustavnega loka potrebujejo še tri glasove, pri čemer računajo na poslance stranke SMC. A Zdravko Počivalšek je v oddaji 24 UR dejal, da misli, da vlada pod vodstvom Janše ostaja. "Mislim, da smo zdaj v obdobju, ko se moramo vsi skupaj lotiti obvladovanja zdravstvene krize, zdaj ni čas za politične igrice in rušenje hiše, v kateri smo. Verjamem, da bomo našli toliko razuma, da bomo najprej opravili s krizo, potem pa se šli, kdo bo to državo vodil," je poudaril. To bo na jutrišnjem sestanku predlagal tudi poslanski skupini SMC.

Kljub temu pa se pojavljajo namigovanja, da naj nekateri poslanci ne bi delili mnenja predsednika stranke - med njimi naj bi bili prav vodja poslanske skupine Janja Sluga, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić.

"Teh preračunavanj je veliko, poslancem zaupam, vemo, zakaj smo šli v to koalicijo. Gre za trezno odločitev, ki bo najboljša za državo, potem pa tudi za stranko SMC," verjame Počivalšek, ki je zatrdil še, da ima v stranki večinsko podporo.

Janez Janša "Nečloveški napori" Slovenija Janša takole v bran Počivalšku

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 8
  • Marcelko 10:05 18.december 2020.

    Spet se potrjuje da lud jebe zbunjenog. Poglejte v priročnik Vladanje za Butalce in boste našli ustrezne usmeritve. Lotite se postopka za predčasne volitve in potem spremembo ustave, ker tako ne bo šlo več naprej.

  • kapibara 09:30 18.december 2020.

    ..je predlagal, naj poda odstopno izjavo in ga opomnil, da ne spoštuje statuta lastne stranke - "da mora v primeru izstopa stranke DeSUS iz koalicije odstopiti tudi njen minister, sicer mu preneha veljati članstvo v stranki" - kakšni upokojensko preseravanje/ govno..

  • Avatar Sherry_Stevens
    Sherry_Stevens 09:22 18.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro od doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevn0. Za več podrobnosti ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com