Slovenija
46301 ogledov

Še ena odločitev vlade: Treba bo na prisilni dopust!

vlada janez janša brdo seja vlade Vlada RS
Organi državne uprave bodo v času novoletnih počitnic opravljali samo nujne naloge, pa še to na domu, če se le da. Vlada priporoča predstojnikom organov državne uprave, da predlagajo javnim uslužbencem, ki ne bodo izvajali nujnih nalog, naj v tem obdobju izrabijo letni dopust ali drugo vrsto upravičene odsotnosti.

Državna uprava bo opravljala samo nujne naloge

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji odločila, da organi državne uprave v času od 24. decembra 2020 do 4. januarja 2021 opravljajo samo nujne naloge. Predstojniki državne uprave morajo zdaj določiti nujne naloge in javne uslužbence, ki bodo v tem obdobju izvajali nujne naloge, pri čemer je treba zagotoviti, da javni uslužbenci nujne naloge izvajajo kot delo na domu. 

"Zgolj v izjemnih primerih, ko teh nalog ni možno izvajati zunaj delovnega mesta oziroma na domu, javni uslužbenec nujne naloge lahko izvaja na delovnem mestu," so zapisali na ministrstvu za javno upravo (MJU).

In kaj štejejo kot "nujne naloge"? "Naloge, ki so vezane na tek procesnih rokov; naloge, povezane z varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin; naloge v zvezi s preprečevanjem nevarnosti za življenje in zdravje ljudi, za okolje, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti ali za nastanek hujše gospodarske škode; naloge nujnega in učinkovitega izvajanja oblasti in delovanja države," so našteli.

Izrabijo naj letni dopust ali drugo vrsto upravičene odsotnosti

Vlada zato priporoča predstojnikom organov državne uprave, da predlagajo javnim uslužbencem, ki ne bodo izvajali nujnih nalog, da v obdobju od 24. decembra 2020 do 4. januarja 2021 izrabijo letni dopust ali drugo vrsto upravičene odsotnosti. "Javne uslužbence, ki v tem obdobju ne bodo izrabili letnega dopusta ali druge upravičene odsotnosti, se napoti na čakanje na delo doma s pravico do nadomestila plače, kot jo določa zakon," so dodali.

Zaradi obvladovanja epidemije so namreč želeli dodatno omejiti gibanje in zadrževanje javnih uslužbencev v uradnih prostorih organov državne uprave, torej v ministrstvih, organih v njihovi sestavi, vladnih službah in upravnih enotah.

"V ta namen predstojniki organov državne uprave v okviru svoje pristojnosti določijo seznam nujnih nalog, ki jih mora zagotavljati posamezen organ državne uprave, ter hkrati določijo javne uslužbence, ki bodo nujne javne naloge izvajali, praviloma od doma oziroma izven delovnega mesta, razen izjemoma, če narava delovnega procesa zahteva prisotnost javnega uslužbenca na delovnem mestu," so zapisali.

Janez Janša Pred sejo vlade Slovenija Janša: Nekateri ukrepi vsaj do sredine prihodnjega leta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • anton07 15:44 19.december 2020.

    Ampak naj bodo v tem času DOMA in NE da hodijo kot procesija lučke v mesta gledat ....ali pet članska družina skupaj ENO žemljo v Mercator kupit !!!!! Torej, če so že plačani naj bodo DOMA.

  • sam1 17:46 18.december 2020.

    Največjo korist za celotno Slovenijo bi Jajo naredil,če bi šla celotna njegova širša ekipa na čakanje že v začetku epidemije in bi imel državni proračun kar občutno manjšo finančno luknjo.....

  • joža 14:41 18.december 2020.

    Seveda spet javna uprava na stroške davkoplačevalcev. Vsem, v JU,ki so delali je pripadal korona dodatek. Pa draga vlada vprašajte trgovke, varnostnike, šoferje, dostavljalce, poštarje, koliko koriona dodatka so dobili? Pa vsi v prvi liniji. Uslužbenci JU pa že od ...prikaži več oktobra niso videli strank. Tako da sedaj ko imajo fraj lahko gredo veselo na smučanje.