Slovenija
26313 ogledov

Janša: Nekateri ukrepi vsaj do sredine prihodnjega leta

Janez Janša Epa
Premier pred jutrišnjo sejo vlade poudarja, da industrije ne bomo ustavljali.

Premier Janez Janša je danes v Bruslju pred jutrišnjimi pogovori s predstavniki gospodarstva in zdravstva glede koronskih ukrepov poudaril, da Slovenija industrije ne bo ustavljala.

"Z veliko verjetnostjo lahko napovem, da industrije, kot so bili nekateri predlogi, Slovenija ne bo ustavljala," je poudaril. Bodo pa po njegovih besedah poostrili nadzor nad upoštevanjem ukrepov pri gospodarskih subjektih, kjer je bilo ugotovljenih več okužb ali se nakazujejo nevarni trendi.

Janša je še izpostavil, da v Evropi ni države, ki bi se odločila za zaustavitev industrijske proizvodnje ali celotnega gospodarstva. Nekatere so se za to odločile spomladi, pa to ni bistveno vplivalo na zajezitev okužb, je še dejal. Če bi imela Slovenija rezervo 10.000 postelj, bi lahko tvegali nekaj več okužb čez praznike, dokler so rezerve takšne, kot so, pa bi bilo to igranje z življenji, je opozoril.

Cepivo za vse članice v istem času

Voditelji članic unije so sicer včeraj v Bruslju izmenjali izkušnje glede pandemije, pri čemer je zaznati optimizen, povezan s cepivom. 

Prvo, Pfizerjevo cepivo bo po Janševih besedah na voljo najpozneje 27. decembra, verjetno že prej. Članice so se dogovorile, da bodo cepivo vse dobile v istem času, da bodo s cepljenjem začele v istem dnevu oziroma tednu ter da se bo razdelilo sorazmerno glede na število prebivalcev.

Najpozneje do sredine januarja bo po Janševih besedah na voljo tudi drugo cepivo, tako da lahko v prvi polovici januarja računamo na začetek cepljenja najbolj rizičnih skupin v vseh državah EU z dvema preverjenima cepivoma. Ker pa cepiv na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta.

Janez Janša Slovenija Janša v nagovoru izpostavil dva glavna izziva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 49
  • Avatar praufo
    praufo 15:06 13.december 2020.

    javni prevoz in prehajanje med občinami bodo moral v kratkem sprostit ... imamo razno razne potrebe , nima vsak svojega avta, pa še to je problem, ker ne moreš po opravkih ... skoraj eno leto se zajebavamo s tem sranjem, ...prikaži več zarotniki so svoje dosegli, vi pa raje odprite še en krematorij, ker na žala se za kurjenje čaka več kot en teden ... pa še plačat je treba ležarino ... no to so potrebni ukrepi

  • Snežinko 18:04 11.december 2020.

    Tudi zapiranje gostiln ni pripomoglo k zmanjšanju, pa jih ne odprejo. Tudi zapiranje trgovin ni pripomoglo k zmanjšanju, pa jih ne odprejo. Tudi prepoved prehoda občin ni pripomoglo k zmanjšanju, pa ne odpravijo prepovedi. Naj nadaljujem? VSI ukrepi so brca ...prikaži več v meglo pa vlada vseeno NIČ ne naredi, da bi jih odpravila in uvedla PRAVE.

  • štumbamfirer 16:07 11.december 2020.

    nikdar in nikoli se ne bom cepil,pa če še 20 let ukrepe izvajate,ko se bo dokazalo o coroni virusu tako kot se spodobi in ko se neha blokirat vse informacije ki jih skušaš dobit o coroni in vse vezi o ...prikaži več njej ,bom pa še vseeno razmislil.Vsak dan poslušam laži na vse strani.Iste zgodbe ki jih slišim v Slo,jih v kratkem povsem na isti način slišim na hrvaški ,od marca meseca do zdaj se še ni nič spremenilo ,samo pritisk na folk.Seveda ker imamo mi JJ imamo koncentracijsko taborišče tukaj