Svet
2989 ogledov

Tak kompromis so sprejeli voditelji članic EU

Janez Janša in Angela Merkel
Danes bodo voditelji po napovedih obravnavali še stanje v pogajanjih o odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu, odnose z ZDA, vprašanje sankcij proti Turčiji in redno podaljšanje sankcij proti Rusiji, sprejeli pa so tudi že sklepe o usklajevanju glede covida.

Kompromis odpravlja madžarsko in poljsko blokado svežnja za okrevanje

Voditelji članic EU so danes v Bruslju po zelo kratki razpravi potrdili kompromis, ki odpravlja madžarsko in poljsko blokado svežnja za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov. Bistvo kompromisa je zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Dogovor o svežnju je po Twitterju naznanil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Sedaj lahko začnemo z izvajanjem in obnavljanjem naših gospodarstev," je izpostavil. Kompromis, pri katerem je igrala ključno vlogo Nemčija, so opredelili v sklepih vrha, ki so jih pravkar sprejeli.

V sklepih so zapisali, da bo uporaba mehanizma pogojevanja, ki ga predvideva sporna uredba za zaščito proračuna unije, objektivna, pravična in nepristranska, da bo temeljila na dejstvih, da bo zagotavljala enako obravnavo vseh članic in da bo upoštevala nacionalne identitete članic.

Pogojevanje bo veljalo le za sveženj v vrednosti 1824

Evropska komisija ne bo predlagala ukrepov v skladu z uredbo, dokler ne bo ob upoštevanju omenjenih načel pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve pa bo dorekla po odločitvi Sodišča EU. Nikakršnih sankcij torej ne bo, dokler ne bo znana odločitev sodišča.

Sklepi prav tako vključujejo zasilno zavoro - da lahko članica v primeru predloga za zamrznitev oziroma neizplačilo sredstev zaradi nespoštovanja vladavine prava zadevo predloži v razpravo Evropskemu svetu, ki si bo prizadeval za oblikovanje skupnega stališča o tem.

Poleg tega bo pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava veljalo le za sveženj v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ne pa tudi za plačila sredstev iz prejšnjega proračunskega obdobja.

Govorili bodo tudi o podnebju

Voditelji so se po potrditvi kompromisa vrnili k razpravi o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Dogovor glede svežnja je sicer veljal za pogoj za dogovor o podnebnem cilju.

Danes bodo voditelji po napovedih obravnavali še stanje v pogajanjih o odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu, odnose z ZDA, vprašanje sankcij proti Turčiji in redno podaljšanje sankcij proti Rusiji, sprejeli pa so tudi že sklepe o usklajevanju glede covida.

Angela Merkel v Bundestagu Covid-19 Svet Merklova v emocionalnem govoru pred božičem: Iz srca mi je žal

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 20:13 10.december 2020.

    Oče vsega zla bo počil.... .Prdec iz Murgel ima tako veliko penzijo,da ima lahko polno raket v riti in eksplozij...

  • joze127 19:52 10.december 2020.

    Ali bo kdo sedaj od tistih za rokav pocukanih 150 intelektualcev prebral pisma Janeza Janše, ga poskušal razumeti in priznati, da je njihov srd močnejši od razuma, ki naj bi ga posedovali? NI MOGOČE, oni bodo brez mask hodili naokoli ...prikaži več in prirejali rojstne dneve tar pokopavali Slovenke in Slovence!