Svet
63829 ogledov

Iz ZDA in Evrope svarilo pred "vedno težjo roko vlade Janeza Janše"

Janez Janša Epa
Stopetdeset akademikov iz Evrope, ZDA in drugod po svetu je podpisalo odprto pismo slovenskemu premierju Janezu Janši. V njem izražajo zaskrbljenost za avtonomijo znanstvenikov in akademikov pod "vedno težjo roko vlade Janeza Janše", so zapisali.

Strah, da je akademska svoboda ogrožena

"K pismu nas je spodbudil iskren strah, da je akademska svoboda - ena od temeljnih vrednot Evropske unije in demokracije - ogrožena," je mogoče prebrati v odprtem pismu, danes objavljenem na platformi WordPress.com.

V pismu številni izvedenci za vprašanja z območja srednje in jugovzhodne Evrope opozarjajo na ogroženost avtonomije slovenskih akademikov in na domnevni vladni "poskus prevzema nadzora nad pomembnimi kulturnimi in akademskimi ustanovami".

Jasni signali, da bo vladnih intervencij še več

V njem je zapisano, da je vlada v zadnjem času zamenjala direktorje več pomembnih muzejev in raziskovalnega inštituta. Pogostost takšnih intervencij ter številni jasni signali, da jih bo še več, pa dokazujejo, da pri tem ni šlo za običajne kadrovske odločitve, temveč prve korake v poskusu zmanjševanja neodvisnosti strokovnjakov. Ob tem opozarjajo, da morajo znanstveniki imeti "možnost za delo brez tovrstnih političnih in vladnih vmešavanj".

Prad kratkim naznanjen načrt glede ustanovitve muzeja osamosvojitve pa je po mnenju podpisnikov še dodaten indic, "da smo priča poskusu nadzora celotnega akademskega polja".

Pozivajo, naj zagotovijo svobodno in odprto izmenjavo idej

Podpisniki peticije opozarjajo še, da smo podobnim - in večinoma uspešnim - poskusom promocije takih projektov priča tudi v nekaterih drugih evropskih državah. "K avtoritarnosti stremeče vlade na Poljskem in na Madžarskem, pa tudi v Rusiji, so v preteklosti uporabile podobne taktike in tudi uspešno nadzorovale ter disciplinirale civilno družbo in akademski svet," so zapisali.

V pismu, ki so ga podpisali univerzitetni profesorji in drugi akademiki iz ZDA, Nemčije, Avstrije, Danske, Francije, Velike Britanije, Irske, Nizozemske, Italije, BiH, Srbije, Hrvaške, Nove Zelandije, Izraela in drugih držav Janšo in vlado pozivajo, naj v akademskih krogih in muzejih zagotovita svobodno in odprto izmenjavo idej, ki je zaščitni znak in steber demokratične civilne družbe.

maša cerkev duhovnik Slovenija Slovenski škofje pisali Janši: Prepoved verskih obredov naj se takoj odpravi Janez Janša Slovenija Janša ji je na vrat nakopal Matoza: Zaradi zapisa na Twitterju ji grozi s tožbo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 52
  • mina6 09:41 13.december 2020.

    KAKO LAHKO ČASNIKARJI TAKO NESRAMNO LAŽEJO IN OSTANEJO NEKAZNOVANI????!!!!????

  • Naklonsky 18:36 12.december 2020.

    Levakom se je čisto utrgalo. Takšnemu trobilu lahko nasedajo samo tisti, ki še vedno ne verjamejo da večina takšnih in podobnih zdrah producirajo levaki v tujino nekaterim svojim akademskim kolegom z namenom drekanja povratnih informacij. Klasika, podobno kot pismo Janše EU..

  • mina6 03:57 12.december 2020.

    Kdo s polresnicami in lažmi sramoti Slovenijo?? LEVAKI!!!!