Slovenija
13482 ogledov

Slovenski škofje pisali Janši: Prepoved verskih obredov naj se takoj odpravi

maša cerkev duhovnik
1/4
Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je že v petek v imenu vseh škofov in vernikov poslal pismo predsedniku vlade Janezu Janši, v katerem od vlade pričakuje, da bo odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov ter v skladu z ustavo ne bo nesorazmerno omejevala verske svobode.

Kot so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference, je Zore zapisal, da si Katoliška cerkev ves čas epidemije dejavno prizadeva za preprečevanje širjenja okužb ter upošteva vladne uredbe in navodila stroke. Ker sprejemajo vse potrebne varnostne in zdravstvene ukrepe, doslej med verskimi obredi ni prihajalo do okužb, je zapisal.

Vlada je z odlokom 13. novembra prepovedala zbiranje ljudi ter izvajanje verskih obredov, škofje pa so prepričani, da je bila ta prepoved določena brez kakršnekoli utemeljitve oz. obrazložitve ter brez stvarno utemeljenih razlogov.

"Slednje toliko bolj velja glede na to, da so bile tudi po tem datumu še vedno odprte številne dejavnosti in so nekatere še danes. Vlada je vzpostavila tudi različne razrede dovoljenih in prepovedanih dejavnosti. Na ta način se neutemeljeno ustvarja videz, da verska svoboda ni tako pomembna kot nekatere druge dejavnosti," je poudaril Zore.

Katoliška maša | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je opozoril, da je bilo z navedenimi odloki nesorazmerno poseženo v ustavno zagotovljeno versko svobodo. Ne samo, da verskih obredov na podlagi ustave ni mogoče pojmovno prepovedati, vlada tudi ne sme prepovedati izvrševanja verske svobode, so prepričani v Slovenski škofovski konferenci, kjer poudarjajo, da je verski svobodi zagotovljena najvišja raven ustavnopravnega varstva, kar naj bi v eni od odločb že leta 2004 ugotovili tudi ustavni sodniki.

Glede na omenjena dejstva je nadškof Zore vladi predlagal, da odpravi prepoved verskih obredov na način, da se ob upoštevanju jasnih kriterijev, kot so velikost verskega objekta, stopnja okuženosti v lokalnem okolju, število vernikov, dosledno spoštovanje priporočil in varnostnih ter zdravstvenih ukrepov za zajezitev in preprečevanje prenosa okužbe ter presoja kriterijev načela sorazmernosti, izjemoma določi omejitev števila vernikov.

maša cerkev duhovnik | Avtor:

Kot so še spomnili škofje, so takšno ravnanje državnim organom letos že odredili tudi nemško zvezno ustavno sodišče, ameriško vrhovno sodišče in francoski ustavni svet.

Zore je predsedniku vlade tudi predlagal, naj v državnih predpisih ne navajajo verskih obredov, torej da jih dovoljuje ali prepoveduje, saj gre za pojem, ki sodi v avtonomijo Cerkva in drugih verskih skupnosti. Vsak poskus njihove javne regulacije je zato v nasprotju z načelom ločitve države in Cerkva ter drugih verskih skupnosti, je še dodal.

Komentarjev 54
 • dusan9 14:19 10.december 2020.

  Kva je, vrli klerikalci? Vam dobri Gospod ne nafila malho dovolj, morjo se mamke svoje penzije poleg tlact..? Golazn zahojena, prav siht si najdte, ne pa pravljice prodajat za evre. Pravmu verniku je tut domac oltarcek dovolj, al pa kapelca ...prikaži več iz kamna in lesa, ne pa da cerkve z bakrom prekrivate in z marmorjem oblacte, ljudje pa za kruh nimajo. MARŠ!

 • igor669 07:10 10.december 2020.

  Kaj, če redno ne pereš možgane vernikom, lahko začnejo razmišljat?

 • Avatar Zala
  Zala 01:53 10.december 2020.

  Hura, Zore bo dosegel, da nas bodo spustili s ketne. Vsaj med prazniki. Puščice so prazne, ofrov ni ... 700 ojrov je župnikom premalo.