Svet
9935 ogledov

Merklova v emocionalnem govoru pred božičem: Iz srca mi je žal

Angela Merkel v Bundestagu
1/10
Epa
"Če je cena za božične sejme 590 smrtnih žrtev na dan, je to zame povsem nesprejemljivo."

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zahtevala strožje omejitve po vsej državi do sredine januarja, da bi zmanjšali širjenje okužb z novim kororonavirusom, potem ko so danes iz države poročali o črnem rekordu 590 smrti zaradi covida-19, kar je največ v enem dnevu doslej.

"Vem, kako težko je, in koliko ljubezni stoji za tem, da se postavijo božične stojnice," je v govoru ob sprejemanju ukrepov pred božičnimi prazniki povedala nemška kanclerka. "To ni združljivo z dogovorom, da smemo hrano in pijačo kupiti zunaj in jo konzumirati doma. Žal mi je, resnično mi je iz srca žal. A če je cena za božične sejme 590 smrtnih žrtev dan za dnem, je to zame povsem nesprejemljivo."

Spomnila je na svarila znanstvenikov in njihove prošnje, naj pred prazniki zmanjšamo stike, še v enem tednu, preden obiščemo stare starše oz. druge starejše ljudi.

"Kaj bomo rekli, ko bomo pogledali nazaj, na ta enkratni dogodek v stoletju, če ne bomo bili sposobni najti rešitev za te tri tedne," se je vprašala v emocionalnem govoru. "Morda je to, da pošljemo otroke domov, napačna stvar. Ne vem, to ni moje strokovno področje. Želim povedati le, da če bomo imeli sedaj, pred božičem, preveč kontaktov, in se bo to končalo tako, da bo to naš zadnji božič s starimi starši, potem smo naredili nekaj narobe. Ne smemo dopustiti, da se to zgodi."

V državi so imeli v zadnjem tednu 149 novih okužb na 100.000 prebivalcev, vlada pa želi, da jih zmanjšajo na 50. Voditelji dežel so se dogovorili, da bodo med prazniki dovolili srečanja desetih namesto dosedanjih petih odraslih, a se je več dežel, med njimi Turingija in Berlin, odločilo za ostrejše ukrepe. Saška, ki je postala žarišče okužb, pa je s ponedeljkom odredila zaprtje vrtcev, izobraževalnih ustanov in trgovin z nenujnim blagom.

Kanclerka je podprla priporočila nemške akademije znanosti Leopoldina o zaprtju trgovin, zmanjšanju stikov in podaljšanju božičnih praznikov do 10. januarja, pozvala pa je tudi k upoštevanju znanosti v boju proti pandemijam.

Za praznike naj ljudje ostanejo doma

Leopoldina je v torek priporočila, da med 24. decembrom in 10. januarjem v državi uvedejo "strogo zaprtje" z obsežno ustavitvijo javnega življenja, zaprtjem trgovin z nenujnimi dobrinami, zaprtjem šol in čim večjim deležem dela od doma. S tem naj bi praznike izkoristili za to, da ljudje ostanejo doma in prekinejo verigo širjenja okužb.

Kanclerka je izpostavila, da ne zadoščajo več smernice, za katere so se dogovorili pred dvema tednom z voditelji 16 zveznih dežel, da trgovine ostanejo odprte, da pa v restavracijah ni dovoljeno uživati hrane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • rexuathe 18:22 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • miho 16:37 09.december 2020.

    Če je v Nemčiji 590 smrtnih žrtev na dan v državi kot je Nemčija (ki ima 80 mio prebivalcev) preveč, potem bi morali gor v slovenski vladi goreti vsi alarmi. Ko zmanjšamo št. smrtnih žrtev na dan na 15, se ...prikaži več bomo pa lahko pogovarjali, prej pa ne.

  • alibaba40 16:10 09.december 2020.

    dajte še prevod članka za bebčke s posebnimi potrebami na tem portalu, oni spet o jj itd.... zakaj ne izumijo virusa za debile? ja, komu bi se pa potem smejali. kremenčkovi, sedaj pa hitro minuse, mogoče še kateri doživi izliv...