Se obetajo spremembe pri otroškem dodatku?

Foto: Profimedia
To vrsto prejemkov bi drugače obravnavali.
Oglej si celoten članek

Organizacije Dobrodelno društvo Petka za nasmeh, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska fundacija za UNICEF, Rdeči križ Slovenije, Nacionalni forum  humanitarnih  organizacij Slovenije, Slovenska filantropija, Društvo Altra in Šent pozivajo vse odgovorne, naj takoj ukrepajo in otrokom zagotovijo enaka izhodišča.

"Otroški dodatek, ki je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka, se družinam, ki prejemajo socialno pomoč, še vedno šteje kot dohodek," poudarja Breda Krašna, generalna sekretarka pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. "S tem se socialna pomoč, ki je krepko pod mejo preživetja, še zmanjša in se posledično otroški dodatek uporablja kot osnovni znesek za preživetje družine, kar je nedopustno."

Enostarševska družina z enim otrokom ima cenzus denarne socialne pomoči 430 evrov mesečno
(otroški dodatek je štet kot dohodek), kar ne zadošča za preživetje enega odraslega in enega otroka! Cenzus
je pod mejo preživetja celo za enega člana. Trenutno izračunani minimalni življenjski stroški za
odraslega so 441 evrov mesečno.

ZPMS

Odprto pismo s predlogom za spremembo so posredovali vladi in pristojnemu odboru in ministrstvu. "Eden od ključnih ukrepov, ki bi pomembno prispevali k zmanjšanju posledic revščine za otroke in zmanjšanju socialne izključenosti, je tudi ureditev sistema otroških dodatkov, po katerem bo otroški dodatek popolnoma izvzet iz socialnih transferjev, ker njegov namen ni osnovna socialna varnost, ampak predstavlja boljše možnosti za zdrav razvoj in enake možnosti otroka," poudarjajo v pismu. "Prav tako se v otroški dodatek ne sme posegati za poplačilo kakršnih koli drugih terjatev do staršev, npr. neupravičeno prejeta javna sredstva."

Otroški dodatek naj se izvzame iz socialnih transferjev

Predlog o neupoštevanju otroškega dodatka kot dohodka v socialno pomoč so v pričetku leta 2017 že obravnavali v državnem zboru, a ga je koalicija zavrnila. Pristojni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je po tej zavrnitvi predlog obravnaval in naložil vladi, naj pripravi ustrezno zakonsko rešitev glede neupoštevanja otroškega dodatka v denarno socialno pomoč do konca leta, a se to še ni zgodilo. 

Dodatki Tisti v 7. in 8. dohodkovnem razredu oddajte vlogo za otroški dodatek še letos

Brez glasu proti Konec varčevanja pri otroških dodatkih in uvedba informativnega izračuna za socialne transferje!

"S tem, ko so bili otroški dodatki, kot instrument družinske politike, z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev preneseni med socialne transferje, se je družinska politika v pomembni meri spremenila v socialno politiko, zato je nujno potrebno, da družinska politika zopet postane avtonomna," poudarjajo nevladne organizacije. "Pravico do otroškega dodatka so pred kratkim pridobili otroci staršev iz 7. in 8. dohodkovnega razreda, kar je dalo otroškemu dodatku univerzalno noto, za socialno ogrožene družine ostaja otroški dodatek sredstvo za osnovno preživetje."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 15:53 8. Marec 2018.

    Srečnii naj napiše kje, kakšno delo?

  • 13:39 12. Januar 2018.

    ...in mu ostale nadure plačajo po 2,85€/uro bruto, razliko pa pospravijo za sebe. Da ne govorim o dodatkih na nočno, …

  • 13:34 12. Januar 2018.

    Se "skoraj" popolnoma strinjam z #srecnii#, da je potrebno nagnat folk delat, ampak bi ob tem dodal, da je potrebno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.