Slovenija
20587 ogledov

Konec varčevanja pri otroških dodatkih in uvedba informativnega izračuna za socialne transferje!

CSD Šiška Saša Despot
Državni zbor je na današnji seji potrdil spremembe, ki prinašajo informativni izračun ter vračilo otroških dodatkov 7. in 8. dohodkovnemu razredu.

Z zakonom, ki so ga potrdili soglasno poslanci, se ponovno uvajajo otroški dodatki v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki jih je leta 2012 ukinil zloglasni Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZJUF).Po ocenah ministrstva za delo to pomeni, da bo otroške dodatke  predvidoma prejelo dodatnih 45.000 otrok.

Od 1. januarja 2018 dalje pravico do otroškega dodatka tako lahko uveljavljajo tudi družine, v katerih je mesečni dohodek na družinskega člana znašal 1.019 neto evrov, kar po besedah ministrice Anje Kopač Mrak pomeni, da "dodatek postaja skoraj univerzalna pravica".

Višina otroškega dodatka se sicer določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v odstotku od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Več o dohodkovnih razredih in otroških dodatkih pa si lahko preberete tukaj.

Vsi prisotni poslanci so zakon podprli, zavrnili pa so predlog Levice, po katerem bi se meje dohodkov za ugotavljanje upravičenosti do letnih pravic uskladile z rastjo življenjskih potrebščin že v začetku naslednjega leta, ne pa šele januarja 2019.

Končno! Zaprosiš enkrat in nikoli več

Novi zakon predvideva tudi, da bi po vzoru dohodninskih izračunov upravičenci do socialnih transferjih, o katerih se odloča vsako leto znova, dobili avtomatizirano odločbo kar na dom. Tako naj ne bi bilo treba več vsako leto na CSD oddajati vlog za vrtec, otroški dodatek ali štipendijo. Cilje je zmanjšanje birokracije in razbremenitev centrov za socialno delo, čeprav se ob tem porajajo dvomi.

Dolžnosti vlaganja vlog bo tako samo prvo zaprosilo za pridobitev posamezne pravice in sporočanje sprememb, nato pa bodo upravičenci do letnih pravic tako vsako jesen dobili na dom informativni izračun. Na izračun bo stranka lahko podala ugovor, v nasprotnem primeru pa bo informativni izračun dobil naravo odločbe.

Zaključek popolne avtomatizacije izdajanja informativnih izračunov za letne pravice se sicer načrtuje šele jeseni 2019 z izdajo prvega masovnega paketa informativnih izračunov.

Poleg tega zakona ureja tudi o neustavnost pri upoštevanju dohodka oseb, ki opravljajo dejavnost, dodatno pa so predvidene tudi druge manjše spremembe.

Komentarjev 1
  • onyxx 19:53 12.december 2017.

    Varčevalni ukrepi so vzeli otroški dodatek študentom....tudi to naj vrnejo