Sindikati so pristali na znižanje regresov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zadnji predlog. Pet dodatnih milijonov za raziskovalno dejavnost, odprava nesorazmerij in znižanje plač za največ osem odstotkov.
Oglej si celoten članek

Ob deseti uri so se vnovič sešli vladna in sindikalna stran na temo rezov v plače javnih uslužbencev. Sindikalna stran je zdaj pripravljena pristati na vladni predlog o znižanju regresa. Še vedno pa vztraja na le osem odstotnem znižanju plač ob hkratni odpravi obeh preostalih plačnih nesorazmerij.

Kombinirano nižanje plač

Podpirajo "kombinirano znižanje" plač, to je delno linearno, delno pa kompresijsko. V kolektivni pogodbi želijo tudi določbo "o ugotavljanju možnosti za vrnitev na zdajšnjo plačno lestvico najkasneje do konca leta 2013". Pri povračilu potnih stroškov vztrajajo na višini devetih odstotkov cene 95-oktanskega bencina in ne petih, kot je vladni predlog.

Nad normative s soglasjem

Pri spremembah normativov v šolstvu želijo zagotovilo, da se bo to zgodilo s soglasjem socialnih partnerjev in vztrajajo na plačilu za stavko. Vsemu temu pa so dodali še dodatnih pet milijonov za visokošolsko in raziskovalno dejavnost. O zadnjem sindikalnem predlogu naj bi včeraj popoldne že govorili premier in ministri, kaj si milijo o njem, pa naj bi sindikatom danes povedal minister Andrej Vizjak.

"Nič kaj veliko novega ne pričakujem," pa je na vprašanje, ali bi se danes lahko vendarle zgodil preobrat in dogovor, sinoči odgovoril Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov. Ali so res pristali na znižanje regresa, pa ni želel komentirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 12:45 9. Maj 2012.

    vlada ima dovol podatkov ,da lahko zakonito ukinejo delovanje sindikatov!! Vprašajmo Sovo in poglejmo njihove analize delovanja sindikatov..

  • 11:58 7. Maj 2012.

    GRAFF!!!! kaj bluzišššš!!!

  • 11:57 7. Maj 2012.

    Dokler ne boste jasno priznali in pokazali, kdo je Slovenijo pripeljal v prepad, ne bo uspeha, niti pri klestenju JS, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.