Slovenija
28 ogledov

Sindikati so pristali na znižanje regresov

Štrukelj, Janez Posedi Anže Petkovšek
Zadnji predlog. Pet dodatnih milijonov za raziskovalno dejavnost, odprava nesorazmerij in znižanje plač za največ osem odstotkov.

Ob deseti uri so se vnovič sešli vladna in sindikalna stran na temo rezov v plače javnih uslužbencev. Sindikalna stran je zdaj pripravljena pristati na vladni predlog o znižanju regresa. Še vedno pa vztraja na le osem odstotnem znižanju plač ob hkratni odpravi obeh preostalih plačnih nesorazmerij.

Kombinirano nižanje plač

Podpirajo "kombinirano znižanje" plač, to je delno linearno, delno pa kompresijsko. V kolektivni pogodbi želijo tudi določbo "o ugotavljanju možnosti za vrnitev na zdajšnjo plačno lestvico najkasneje do konca leta 2013". Pri povračilu potnih stroškov vztrajajo na višini devetih odstotkov cene 95-oktanskega bencina in ne petih, kot je vladni predlog.

Nad normative s soglasjem

Pri spremembah normativov v šolstvu želijo zagotovilo, da se bo to zgodilo s soglasjem socialnih partnerjev in vztrajajo na plačilu za stavko. Vsemu temu pa so dodali še dodatnih pet milijonov za visokošolsko in raziskovalno dejavnost. O zadnjem sindikalnem predlogu naj bi včeraj popoldne že govorili premier in ministri, kaj si milijo o njem, pa naj bi sindikatom danes povedal minister Andrej Vizjak.

"Nič kaj veliko novega ne pričakujem," pa je na vprašanje, ali bi se danes lahko vendarle zgodil preobrat in dogovor, sinoči odgovoril Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov. Ali so res pristali na znižanje regresa, pa ni želel komentirati.

Komentarjev 12
  • privat 12:45 09.maj 2012.

    vlada ima dovol podatkov ,da lahko zakonito ukinejo delovanje sindikatov!! Vprašajmo Sovo in poglejmo njihove analize delovanja sindikatov..

  • KLOBO 11:58 07.maj 2012.

    GRAFF!!!! kaj bluzišššš!!!

  • graff 11:57 07.maj 2012.

    Dokler ne boste jasno priznali in pokazali, kdo je Slovenijo pripeljal v prepad, ne bo uspeha, niti pri klestenju JS, ki vemo da je preobširen najmanj 30% če ne več. A kdo je razbohotil javni sektor prek vseh razumljivih mej, ...prikaži več politika se ve, s svojimi parkirišči lojalnih in kapitalsko interesno povezanih, v raznoraznih komisijah vlade (samo komisij je 198) direktoratih in agencijah, ne pa policajčki, ki jih je celo manj kot leta 1991. A narod zaslepljen p sledi provokacijam politike, ki prikriva dejansko stanje in se šlepa na ramenih ponižanih policistov, kar je unikum v Evropi in o čemer bo politika še polagala račune.