"Sistemska" strokovna napaka zdravnika?

Foto: Žurnal24 razno 13.12.12. aleksander merlo, foto: mediaspeed
Ne povedo, ali so zaradi strokovnih napak zdravnika izvedli strokovni nadzor.
Oglej si celoten članek

"Tudi nam se je zgodilo podobno, le dva meseca prej. Pri rojstvu tretjega otroka, drugega je žena rodila s carskim rezom, se je zapletlo. Otrok je bil zelo velik, težak kar štiri kilograme in pol, in se ni hotel spustiti. Zdravnik je vztrajal pri naravnem porodu. Le prisebnosti babice, ki je segla z roko v ženo, hčerkici izpahnila ramo in jo ročno potegnila ven, se imam zahvaliti, da posledice niso bile tako hude. Izračunal sem, da so pregledi, ki so sledili, in rehabilitacija otroka, ki smo ga vozili v zavod Soča v Ljubljani, stali desetkrat več kot bi carski rez. Sprašujem se, ali se jim je v porodnišnici zgodila 'sistemska' strokovna napaka," povzema G. P., oče treh otrok, svoje izkušnje iz postojnske porodnišnice.

Pričal bi na sodišču

G. P. se je oglasil po naši objavi zgodbe družine iz Nove Gorice, ki porodnišnico toži zaradi domnevne strokovne napake zdravnika Roberta Likarja; marca 2006 je zavračal porod s carskim rezom, grozil, da ga bodo morali plačati starši sami, čeprav je nosečnica zanj imela napotnico osebne ginekologinje. Zaradi ozke medenice je tudi prvega otroka rodila s pomočjo operacije. I. T. J. so šele, ko ji je počila maternica, odpeljali v operacijsko dvorano, njen drugi otrok je utrpel dihalno stisko in je močno prizadet. Trpi vsa družina. Zahtevajo odškodnino v višini 378 tisoč evrov.

Tudi hčerka G. P. je utrpela dihalno stisko, sledili so pregledi, tudi morebitnih poškodb možganov. A za tožbo se niso odločili. "Toliko smo se ukvarjali sami s seboj, da na to nismo niti pomislili. Poklical pa sem vas, ker grem lahko kot priča na koprsko okrožno sodišče in opišem naš primer, ker kaže, da nismo edini," dodaja oče. Oglasila se je tudi mamica, ki je z istim zdravnikom imela podobno izkušnjo – vztrajanje pri naravnem porodu. Njihov otrok ima blažjo levostransko hemiparezo.

Ne povedo nič

Porodnišnico smo prosili za komentar in vprašali, ali so se ob teh primerih morebiti odločili za interni strokovni nadzor. In odgovor? "Glede zapletov, ki se pojavijo v bolnišnici, je postopek ustaljen. Obravnavajo se na internih strokovnih sestankih in pripravijo se ustrezni sklepi," so zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:29 14. December 2012.

    Se strinjam s seenomojco - ko gremo k zdravniku, si kar nekako predstavljamo, da so čudežni in imajo magične moči. …

  • 13:40 14. December 2012.

    za starše, ki imajo zaradi malomarnosti navedenega zdravnika prizadetega otroka, je ta zgodba še kako črna. Mogoče se je pa …

  • 13:39 14. December 2012.

    Povsem jasno je, da večino porodov (in CR) še vedno pravilno naredi. Gre za tiste, pri katerih gre kaj narobe. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.