Slovenija
74 ogledov

"Sistemska" strokovna napaka zdravnika?

razno 13.12.12. aleksander merlo, foto: mediaspeed Žurnal24 main
Ne povedo, ali so zaradi strokovnih napak zdravnika izvedli strokovni nadzor.

"Tudi nam se je zgodilo podobno, le dva meseca prej. Pri rojstvu tretjega otroka, drugega je žena rodila s carskim rezom, se je zapletlo. Otrok je bil zelo velik, težak kar štiri kilograme in pol, in se ni hotel spustiti. Zdravnik je vztrajal pri naravnem porodu. Le prisebnosti babice, ki je segla z roko v ženo, hčerkici izpahnila ramo in jo ročno potegnila ven, se imam zahvaliti, da posledice niso bile tako hude. Izračunal sem, da so pregledi, ki so sledili, in rehabilitacija otroka, ki smo ga vozili v zavod Soča v Ljubljani, stali desetkrat več kot bi carski rez. Sprašujem se, ali se jim je v porodnišnici zgodila 'sistemska' strokovna napaka," povzema G. P., oče treh otrok, svoje izkušnje iz postojnske porodnišnice.

Pričal bi na sodišču

G. P. se je oglasil po naši objavi zgodbe družine iz Nove Gorice, ki porodnišnico toži zaradi domnevne strokovne napake zdravnika Roberta Likarja; marca 2006 je zavračal porod s carskim rezom, grozil, da ga bodo morali plačati starši sami, čeprav je nosečnica zanj imela napotnico osebne ginekologinje. Zaradi ozke medenice je tudi prvega otroka rodila s pomočjo operacije. I. T. J. so šele, ko ji je počila maternica, odpeljali v operacijsko dvorano, njen drugi otrok je utrpel dihalno stisko in je močno prizadet. Trpi vsa družina. Zahtevajo odškodnino v višini 378 tisoč evrov.

Tudi hčerka G. P. je utrpela dihalno stisko, sledili so pregledi, tudi morebitnih poškodb možganov. A za tožbo se niso odločili. "Toliko smo se ukvarjali sami s seboj, da na to nismo niti pomislili. Poklical pa sem vas, ker grem lahko kot priča na koprsko okrožno sodišče in opišem naš primer, ker kaže, da nismo edini," dodaja oče. Oglasila se je tudi mamica, ki je z istim zdravnikom imela podobno izkušnjo – vztrajanje pri naravnem porodu. Njihov otrok ima blažjo levostransko hemiparezo.

Ne povedo nič

Porodnišnico smo prosili za komentar in vprašali, ali so se ob teh primerih morebiti odločili za interni strokovni nadzor. In odgovor? "Glede zapletov, ki se pojavijo v bolnišnici, je postopek ustaljen. Obravnavajo se na internih strokovnih sestankih in pripravijo se ustrezni sklepi," so zapisali.

Komentarjev 7
  • Kika 14:29 14.december 2012.

    Se strinjam s seenomojco - ko gremo k zdravniku, si kar nekako predstavljamo, da so čudežni in imajo magične moči. Za božjo voljo, tudi oni so ljudje, in delajo napake. Včasih se zgodi tudi kaj nepredvidenega, na kar morda zdravnik ...prikaži večk nima niti veliko vpliva, a prepozno opazi - naj gre v zapor za to? Ja, naj se mu izreče opomin, naj se ga pošlje na dodatno usposabljanje, vendar vsak dan porodi nešteto otrok, zdravih, lepih in srečnih! Nadzor ja, super, tudi nadzor mora biti, vendar mislim, da "pošrek" pribijanje na križ ne sodi v zdravstvo. Več kot bo dobrih zdravnikov obsojenih in pribitih na križ, manj jih bo hotelo delati - na našo škodo, ne svojo.

  • wingspan15 13:40 14.december 2012.

    za starše, ki imajo zaradi malomarnosti navedenega zdravnika prizadetega otroka, je ta zgodba še kako črna. Mogoče se je pa iz napak v preteklosti nekaj naučil. Vendar sem še vedno mnenja, da bi moral za napako kazensko odgovarjati.

  • seenamojca 13:39 14.december 2012.

    Povsem jasno je, da večino porodov (in CR) še vedno pravilno naredi. Gre za tiste, pri katerih gre kaj narobe. Potem je pa odvisno od zdravnika, ali gre narobe pri enem na sto porodov ali enem na tisoč ali še ...prikaži več bolj redko. Če ta številka pri enem zdravniku izstopa, je treba ukrepati. Čim prej. Da gre lahko tudi najboljšim kdaj vse narobe, je res; prav tako je pa res, da tudi najslabši veliko večino otrok na svet spravijo bp.