"V enem mesecu imamo lahko situacijo kot spomladi v Italiji"

Foto: STA/Nebojša Tejić
Foto: STA/Nebojša Tejić
V zadnjem tednu se je število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi podvojilo.
Oglej si celoten članek

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za RTV povedala, da vladi predlagajo ukrepe, ki naj bi zmanjšali prenos virusa. 

Izbruhi vezani na zasebne zabave in delovna mesta

"Opažamo, da so izbruhi vezani na zasebne zabave, delovna mesta, tudi šole," je povedala za Odmeve. "Tukaj so navodila, tisto, kar se mi zdi pomembno, je, da se ukrepi, ki so predpisani, izvajajo. Država mora poskrbeti za njihovo dosledno izvajanje. S tem mislim predvsem na distanco, nošenje mask in zbiranje ljudi, ki je omejeno na deset, s seznamom na 50 ter v primeru javnih prireditev na 500."

Covid-19 Včeraj boljši rezultat, a manj testov. To so občine z dodatnimi okužbami.

Dodala je, da je pomembna vloga medijev, ki morajo več časa nameniti izobraževalnim oddajam ter kratkim spotom, kako ustrezno nositi masko in vzdrževati razdaljo. "To vedenje je zelo pomembno, da bomo vsi znali te ukrepe upoštevati," je dejala. "Možno je omejevanje delovnega časa lokalov, ker je takrat življenje bolj sproščeno, po italijanskem modelu morajo lokali zbrati kontaktne podatke gostov, da jih lahko v primeru izbruha obvestijo. Zadnje raziskave posebej opozarjajo na pomen gostinskih lokalov, manj kot trgovin ali servisnih dejavnosti, zato je treba biti na lokale posebej pozorni. To so ukrepi, ki ne prizadenejo posebej življenja ljudi, vplivajo pa na zmanjšanje okužb."

Število okužb hitro raste

V enem tednu se je podvojilo število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici in na oddelku za intenzivno nego. "Če bo šlo s tem tempom naprej, si lahko predstavljamo, kakšno število bolnikov bomo morali obravnavati čez mesec dni," je dejala Beovićeva. "To lahko okrni delo na drugih programih, dostopnost do zdravnika se lahko zmanjša. Na to morajo misliti tudi tisti, ki mislijo, da za covid-19 ne bodo zboleli oz. bodo imeli blago obliko, a bodo vendarle lahko potrebovali zdravnika kako drugače."

Bolnišnice v težavah "Lahko sprejmemo še enega bolnika s covidom-19 s tem, da potrebujemo že zdaj pomoč"

Na vprašanje voditeljice Odmevov, koliko časa lahko zdrži zdravstveni sistem oz. ali se lahko zlomi, je Beovićeva odgovorila: "Ne vem točno, kaj bi pomenilo, da se zlomi, lahko pa imamo situacijo, ki smo jo imeli spomladi nekaj časa, dokler nismo ugotovili, da je vendarle možno izvajati druge programe, da naše število obolelih ne narašča tako kot v Italiji, ki smo jo takrat opazovali z velikim strahom, ampak enaka situacija, kot je bila spomladi v Italiji, se lahko ponovi pri nas, v mesecu dni ali celo prej. To pomeni, da se bo zdravstveni sistem preusmeril v tiste bolnike, ki so bolj bolni, tudi na bolnike s covid-19, saj ta bolezen lahko poteka v hudi obliki."

Foto: UKC LJ covid-19 UKC

Zlasti odrasli naj se čimveč testirajo

V primeru prehladnih obolenj naj odrasli kontaktirajo zdravnika in se testirajo za covid-19. "Odrasli za prehladnimi obolenji ne zbolevajo tako pogosto kot otroci, covid-19 je v blagih oblikah zelo podoben kateri koli drugi bolezni dihal," je dejala Beovićeva. "Pri otrocih, ki zbolevajo pogosto, covid-19 pa ni tako nevaren, pri vsakem prehladu ni treba izključiti, da gre za covid-19. Če otrok zboli huje, s hudo vročino ali kašljem, je smiselno, da se ugotovi, ali gre za covid-19. Za zdaj velja, da se opravi čimveč testov, kajti le na ta način lahko okužbo zamejujemo."

Covid-19 V tej slovenski občini dodatne omejitve in zapiranja zaradi naraščanja okužb

Vlada noče spet zapreti celega javnega življenja, kar pomeni, da smo sami odgovorni zase in za druge. "Vlada bi lahko ponovno zaprla javno življenje in gospodarske dejavnosti, ko bi to sprostila, bi se čez en mesec situacija ponovila, zato je tako ukrepanje vedno manj smiselno," je dejala Beovićeva. "Če ne bomo skrbeli za lastno zdravje in zdravje bližnjih, nam nobena vlada ne more pomagati."

Zdravje Dvanajst priznanih zdravnikov je zaradi covid-19 objavilo poziv

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 11:28 15. September 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj …

  • 08:52 15. September 2020.

    Vemo kaj je bilo v Italiji.. Čudežna 10x večja smrtnost kot v Nemčiji, kjer menim, da delajo bolj zanesljive teste …

  • 08:48 15. September 2020.

    na dopustu je bila tudi v italiji in je prinesla virus knam in najbo tiho in ne strašiti jjudi po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.