Zdravje
2557 ogledov

Dvanajst priznanih zdravnikov je zaradi covid-19 objavilo poziv

covid-19 UKC UKC LJ
"Uporabljajte zdravo pamet in izvajajte zaščitne ukrepe."

Dvanajst priznanih slovenskih zdravnikov je objavilo Poziv bolnikom in sodržavljanom v zvezi s pandemijo COVID-19. Med podpisniki so: Matej Beltram, Erik Brecelj, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Igor Muževič, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Včeraj boljši rezultat, a manj testov. To so občine z dodatnimi okužbami.

S to izjavo podpiramo tudi vse zdravnike, zdravstveno osebje in ostale državljane, ki z izpostavljanjem v medijih in na socialnih omrežjih pozivajo k odgovornemu ravnanju in s tem pomagajo preprečevati širjenje bolezni Covid-19.

Podpisniki poziva

"Pandemija z okužbo, ki jo povzroča virus Sars-CoV-2, se je konec lanskega leta začela na Kitajskem in v vsega nekaj mesecih prenesla na cel svet," so nekaj dni nazaj zapisali v pozivu. 

Covid in otroci Covid-19 Slovenija V tej slovenski občini dodatne omejitve in zapiranja zaradi naraščanja okužb

Dodajajo, da v z zadnjih tednih opažajo, da se v sredstvih javnega obveščanja, predvsem pa na socialnih omrežjih v zvezi s pandemijo in s priporočenimi zaščitnimi ukrepi pojavljajo dezinformacije. "Z njimi poskušajo nekatere skupine in posamezniki sejati dvom v smiselnost in učinkovitost preventivnih ukrepov, ki jih izvajajo javne zdravstvene službe povsod po razvitem svetu," opozarjajo zdravniki.

Vsak posameznik lahko s preprostimi ukrepi in odgovornim ravnanjem veliko prispeva v boju zoper to nalezljivo in potencialno smrtonosno boleznijo.

Koronavirus in duševno zdravje Covid-19 Zdravje Beovićeva: Več nadzora in primernih kazni

"Uporabljajte zdravo pamet in izvajajte ukrepe"

Bolnike in sodržavljane zato pozivajo:

  • ne nasedajte lažnim novicam in ljudem, ki širijo dvome in teorije zarot o bolezni Covid-19;
  • posebno skrb namenite zaščiti starejših in ranljivih skupin prebivalcev;
  • upoštevaje navodila strokovnjakov in NIJZ;
  • uporabljajte zdravo pamet in izvajajte vse ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost prenosa okužbe:
    • nosite maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če je gneča;
    • razkužujte roke, kjerkoli je priložnost;
    • izogibajte se stikom z ljudmi, ki niso člani vašega gospodinjstva, na manj kot 1.5 metra;
    • namesto stiska rok pri pozdravu pokimajte ali uporabite dotik s komolcem;
    • izogibajte se prireditvam, ki ne izpolnjujejo načel varnega druženja in nimajo odobritve NIJZ.

"Zdravljenje bolnikov s COVID-19 zelo bremeni zdravstveni sistem," še opozarjajo v Pozivu. "Zaradi širjenja epidemije in dodatnih zaščitnih ukrepov so prizadeti tudi bolniki, ki čakajo na obravnavo in niso zboleli za koronavirusom SARS-CoV-2."

Covid-19 Covid-19 Zdravje Krek: "Lahko si samo zamislite, kako bo čez 14 dni"

Poudarjajo, da lahko z navedenimi ukrepi vsak posameznik pomaga preprečiti ukrepe izolacije in prispeva k zmanjšanju stroškov dolgotrajnega zdravljenja bolezni, s čimer bo prihranjen skupno zbrani denar za zdravstvo. Omogočeno bo tudi zdravljenje tistim bolnikom, katerih zdravljenje ne more biti odloženo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 18:00 14.september 2020.

    https://twitter.com/mrevlje/status/1173012659500924929

  • mifow89631 17:47 14.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • SonnyBlack 17:20 14.september 2020.

    ti kaj so podpisani so priznani samo iz strani politike...in tudi zato placani...drugac pa so isti nihceji kot mi...zal takoimenovan covid19 je zarota proti vsemu in vsem...in ni nobena pandemija ali epidemija al kak ze pac to imenujejo...po domace povedano ...prikaži več je to samo ena navadna laz,ki obstaja samo na papirju,in v glavah nasih "strokovnjakov",ki so zeljni samo tega kako bi nas zasnuzili in nam stean pobrali vse kar imamo in cesar nimamo... kironavirus je laz...podlo dejanje politike globalno d