Zdravje
12438 ogledov

Krek: "Lahko si samo zamislite, kako bo čez 14 dni"

Milan Krek
Direktor NIJZ-ja o trenutnem stanju v Sloveniji.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v današnji izjavi za TV Slovenija povedal, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo "že med rdečimi državami", saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh.

Pojasnil je, da je krivulja okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji v fazi rasti in da je težko napovedati, kdaj se bo krivulja okuženosti prelomila navzdol. "Prelomila se bo takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani," je dodal.

Stanje v bolnišnicah

Na vprašanje, ali je stanje v bolnišnicah, kjer so v enem dnevu sprejeli pet novih pacientov s covidom-19, še obvladljivo, je Krek odgovoril, da je trenutno stanje v bolnišnicah odraz okužb izpred 10 do 14 dni. Takrat je bilo po njegovih besedah dnevno potrjenih nekje med 18 in 40 okužb na dan. "Zdaj si lahko samo zamislite, kako bo čez 14 dni," saj je bilo danes potrjenih skoraj 100 okužb in jih je lahko jutri še več.

Tako bo po Krekovih besedah potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. To bi ponovno vodilo v zmanjševanje dostopnosti do nekaterih dejavnosti v zdravstvu, ki so tudi nujno potrebne za posamezne paciente, je še opozoril direktor inštituta za javno zdravje.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Neverjetno število testov in novih okužb za soboto karantena Slovenija Od danes velika novost pri karantenah

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
 • Avatar Maja Kajza
  marelica 14:39 14.september 2020.

  dr.Krek, tudi vi spadate v kriticno skupino, pa sploh se niste niti bili niti pozitivni na testu...no morda cez 14 dni...in cez tri mesece boste povedali kako je bilo.

 • munja 10:30 14.september 2020.

  Če nimaš dobrega imunskega sistema, te lahko tudi druge bolezni dotolčejo.

 • Avatar JazenJašna
  JazenJašna 09:59 14.september 2020.

  Crack jest te mam poln qurac pa mislm,da ostali Slovenci,ki ne sledijo Janezu Janšizmu tut.Vzem en mejhn kufrčk notr fukn ene dve konzervi iz spizdi iz naših življenj,pa še ostalo golazn s seboj odpel! 😞