Skoraj ves dopust porabita za nego hčerke

Foto: Profimedia
Štiriletnica mora tri do štirikrat letno v bolnišnico, a starša ne dobita bolniške za nego.
Oglej si celoten članek

"Moja hčerka ima strogo dieto in terapijo, predpisano s strani zdravnikov," pravi oče hčerke, ki trpi za redko obliko metabolne motnje. "Problem pa nastane, ko zboli in je potrebno takoj z njo obiskati bolnišnico, kjer v povprečju ostane pet do šest dni, tri do štirikrat na leto."

Razočaran sem nad sistemom zdravstva in predvsem bolniškega staleža, ko gre za naše cekinčke.

Oče štiriletne deklice z metabolno motnjo

Bolniška nega jima, ko se otrok zdravi v bolnišnici, ne pripada, zato starša vzameta dopust, da sta lahko ob štiriletni deklici v bolnišnici. "Ni nama težko porabiti dopusta za najino hčerko," pravi oče. "Težava nastopi v službi, ko morava čez noč, velikokrat ponoči, obveščati delodajalca, da bo eden od naju odsoten zaradi otroka, pri čemer nama bolniška ne pripada." Če te dneve seštejemo, pridemo do številke 24, kar je štiri dni več, kot znaša minimalno predpisani letni dopust. 

Saj ni res, pa je! Starši v šoku, ko izvedo, da ob bolnem otroku ne morejo na bolniško

O tem, da staršem otrok bolniško nadomestilo ne pripada, smo pisali že večkrat, nazadnje v prispevku Starši v šoku, ko izvedo, da ob bolnem otroku ne morejo na bolniško

Izjeme le za zelo hude primere

Obstajajo sicer določene izjeme, a ne za starša bolne deklice, ki jo opisujemo zgoraj, kljub večkratnim hospitalizacijam.

Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pojasnjujejo, da ima v primeru hospitalizacije otroka skladno s 7. odstavkom 138. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja eden od staršev pravico do začasne zadržanosti od dela in do nadomestila plače, ko biva ob hospitaliziranem otroku v treh primerih. 

Foto: Profimedia Otrok v bolnišnici

Bolniško predpišejo staršem ob hospitaliziranem otroku s težjo okvaro oziroma poškodbo možganov ali hrbtenjače, zaradi usposabljanja za poznejšo rehabilitacijo otroka na domu. Prav tako bolniška pripada staršem otrok s kronično boleznijo ali okvaro, prav tako zaradi usposabljanja za poznejšo rehabilitacijo otrok na domu. V prvem primeru staršem pripada največ 30, v drugem največ 14 dni bolniške. 

Kolegij odloča ob večmesečnih hospitalizacijah

Imenovani zdravnik lahko bolniško za nego otroka predpiše tudi staršem na predlog strokovnega kolegija Kliničnega centra Ljubljana - Pediatrična klinika. Pri UKC Ljubljana pojasnujejo, da so takšni primeri redki in se o njih odloča na kolegijih kliničnega oddelka. "Gre za primere dolgotrajnih večmesečnih hospitalizacij," razlaga Jure Brankovič z UKC LJ.

Spremstvo velja le do bolnišnice Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško

Pri ZZZS sicer še pojasnjujejo, da je do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače upravičen eden od staršev tudi za čas spremstva, ko je otrok napoten na zdravljenje v tujino.

Glede na šesti odstavek 138. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja ima zavarovanec sicer pravico do nadomestila plače za nego otroka, če nege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela. Za ugotavljanje upravičenosti do nege je pristojen osebni zdravnik in sicer za prvih 7 oz. 15 delovnih dni. Ko je otrok v bolnišnici, saj se smatra, da je le ta zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:10 24. Marec 2019.

    Poznam primer kjer je mamica porabila ves letni dopust da je bila z malčico v bolnišnici (večkrat po par dni). …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.