Slovenija
24254 ogledov

Starši v šoku, ko izvedo, da ob bolnem otroku ne morejo na bolniško

Otrok v bolnišnici
Bolne otroke in njihove starše pustili na cedilu, čeprav vsi vedo, kakšna je rešitev.

Mediji že leta opozarjamo na neustrezno zakonodajno ureditev, po kateri staršem, ki otroka zdravijo v bolnišnici, ne pripada bolniško nadomestilo. Leta 2016 smo o tem na Žurnalu24 pisali v prispevku Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško"Doživela sem šok, ko so mi rekli, da bolniške ne dobim," je tedaj povedala mama, ki je morala z majhno deklico v bolnišnico. "Ker sem šele začela delati - nimam niti dopusta, ki bi ga lahko pokoristila, delodajalec pa žal ni fleksibilen in zahteva bolniško za dneve odsotnosti, dodatnega dopusta pa ne da."

Januarja 2017 so na ministrstvu za zdravje, ki ga je takrat vodila ministrica Milojka Kolar Celarc, napovedali, da bodo neustrezno ureditev popravili z novim Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Napovedali spremembo, a zakon je padel v vodo

"Ker smo na Ministrstvu za zdravje mnenja, da bi morala biti poleg pravice do sobivanja staršem v tem času zagotovljena tudi pravica do nadomestila plače, smo takšno ureditev predvideli v novem ZZVZZ," so so takrat zapisali na ministrstvu.

Otrok v bolnišnici Spremstvo velja le do bolnišnice Zdravje Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško

Po takratnem predlogu sprememb bi pravica do bolniškega nadomestila ob pravici staršev do sobivanja v bolnišnici ali v primeru zdraviliškega zdravljenja, ki krije brezplačno nastanitev in prehrano, pripadala staršem za otroke do šestega leta starosti. 

Staršem otrok, starejših od šest let, bi ta pravica po predlogu takratnega ministrstva pripadala v primeru težjih okvar oziroma poškodb možganov ali hrbtenjače, kroničninih bolezni ali okvar v času usposabljanja za poznejšo medicinsko rehabilitacijo ter v primeru zdravljenja težkih zdravstvenih stanj. 

"To je pravica otroka, ne starša"

V ljubljanskem kliničnem centru so tedaj opozorili, da bi bila takšna ureditev še vedno diskriminatorno urejena in ne bi bila v skladu z mednarodnimi konvencijami. "Pravica do sobivanja bi morala biti dana vsem otrokom, ki so to po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije in Konvencije o otrokovih pravicah OZN stari med nič in 18 let," so povedali pri UKC Ljubljana in pojasnili, da v praksi tudi otroci, ki so starejši od šest let, želijo, da ob njih sobiva starš. "To je pravica otroka in ne starša."

Otrok v bolnišnici Bolniške Zdravje Starši otrok, starejših od šest let, v zagati

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedia Profimedia


A rešitev, ki bi neustrezno ureditev, popravila, do danes ni bila sprejeta, saj je predlog novega ZZVZV padel v vodo. Vlada se je zamenjala, da problem ostaja nerešen pa opozarjajo tudi pri Varuhu človekovih pravic. "Vsi poslanci so na nacionalni televiziji povedali, da so za ureditev bolniškega nadomestila za starše, ki so ob otrocih v bolnišnici," so pri Varuhu pred nekaj dnevi zapisali na Twitterju. "In kje je zdaj problem. Pozivam poslance, da opravijo svojo dolžnost. Saj veste kakšen je postopek."

Poleg spremstva bolniška

Pri ministrstvu za zdravje, ki ga po novem vodi Samo Fakin, pravijo, da se problematike sobivanja in doplačil v času bolnišnične obravnave zavedajo, zato je ministrstvo za zdravje v prejšnjem mandatu vlade v predlog ZZVZZ-1 vneslo uvedbo pravice do sobivanja v času bolnišnične obravnave. "Ta bi vključevala tudi prehrano in nastanitev upravičenca do sobivanja pri izvajalcu bolnišnične obravnave ali zdraviliške rehabilitacije, ki se izvaja na stacionarni način," so na ministrstvu odgovorili na vprašanje, ali bodo spremembe ohranile obstoječo ureditev, po kateri staršem, ki so z otroki v bolnišnici, pripada bezplačna nastanitev in prehrana. 

Obenem bi zavarovani osebi pripadla tudi pravica do denarnega nadomestila v času začasne zadržanosti od dela zaradi sobivanja, in sicer celotno trajanje pravice do sobivanja. "Pravica bi bila torej širša kot je danes - kar pomeni, da posamezniki (starši) ne bi doplačevali za prehrano, bivanje ipd.," so poudarili pri ministrstvu. "V koalicijskem sporazumu te vlade eden od izzivov tudi sprejem novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerega sodi tudi ureditev vseh pravic. Kot je napovedal minister za zdravje, bo pripravljen zakon dobra osnova za nadgradnjo novega ZZVZZ-1."

Kako je zakonodaja urejena sedaj?

Otrok v bolnišnici Starši, pozorno preberite! Zdravje Nova pravila glede bolniške za otroka

Obstoječi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da je iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v celoti krito sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno petih let. 

Starši imajo zagotovljeno brezplačno nastanitev in prehrano v bolnišnicah v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, ZZVZZ pa v omenjenem primeru staršem ne daje tudi pravice za nego otroka, saj smatra, da je le ta zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • srecnii 21:33 11.marec 2019.

    To pa so delodajalci, takih se je treba čimprej losat, sami naj delajo

  • Avatar jezeran
    jezeran 15:50 06.marec 2019.

    Smo dali to čez, je težko samo drugega nam ni ostalo. In ja otrokom sedaj nič ne manjka, pa čeprav so bili sami v bolnišnici

  • Pepe007 14:56 06.marec 2019.

    Dobro jutro. A ste se zbudili? Taka ureditev je že ves čas. Nekdaj smo krpali z dopusti, dogovori z delodajalcem, da smo bili precej časa z otrokom v bolnišnici. Če smo seveda imeli srečo in je bila prosta postelja, ker ...prikaži več objekti niso bili zidani z mislijo, da bo starš prespal zraven. Mislim, da smo to "hotelsko" oskrbo v bolnišnici pred desetletji plačevali še iz svojega žepa. Ne rečem, da ne bi lahko bilo bolje, ampak konec koncev za otroka sta potrebna dva, kje je drugi? Tudi nima dopusta?