Zdravje > Aktualno
1517 ogledov

Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško

Otrok v bolnišnici Profimedias
Boliško nadomestilo pripada le staršem, ki otroka negujejo doma. "Kako naj pustim triletnika samega v bolnišnici," se sprašuje mama, ki ne more dobiti dopusta. Spremstvo velja le do sprejema v bolnišnici.

"Doživela sem šok, ko so mi rekli, da bolniške ne dobim," pravi mama, ki je morala z majhno deklico v bolnišnico. "Ker sem šele začela delati - nimam niti dopusta, ki bi ga lahko pokoristila, delodajalec pa žal ni fleksibilen in zahteva bolniško za dneve odsotnosti, dodatnega dopusta pa ne da."

Na spletnem portalu Predlagam.vladi.si v pobudi piše, naj se omogoči bolniški dopust staršem, ki sobivajo v bolnišnici skupaj z otrokom starim do petega leta starosti. "Ti otroci so vsekakor premajhni, da bi bili lahko v bolnišnici sami, poleg tega otrok potrebuje v takem stanju nekoga, ki bo z njim 24 ur na dan," pojasnjuje. "Nega, ki jo izvajajo medicinske sestre nikakor ne more biti zadovoljiva iz vidika čustvenega in psihološkega stanja do otroka. Predstavljajte si otroka starega tri leta v neznani postelji, bolanega ki bi tiho jokal v postelji, ker poleg ne bi bilo ljubljenih oseb. Tak otrok rabi tudi več časa da se pozdravi, ker je v stresu."

Kaj pravi zakonodaja?

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedias Profimedias
Po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ima pravico do nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana roditelj, ki je v rednem delovnem razmerju, ki samostojno opravlja gospodarsko ali poklicno dejavnost, ki je lastnik zasebnega podjetja ali ima status kmeta, če je hkrati tudi obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja pa določajo, da ima zavarovanec pravico do nadomestila za nego ožjega družinskega člana, če nege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela.

Nadomestilo le za bivanje doma

"Po 8. členu zakona o pacientovih pravicah imajo otroci v času stacionarne in druge zdravstvene oskrbe pravico do stalnega spremstva (sobivanja) enega od staršev ali druge osebe, ki skrbi za otroka, razen če so podani razlogi, zaradi katerih to ne bi bilo v otrokovo korist," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc. "Obvezno zdravstveno zavarovanje v celoti krije sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom le do starosti otroka vključno petih let."

Starši imajo zagotovljeno brezplačno nastanitev in prehrano v bolnišnicah v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. "ZZVZZ pa v omenjenem primeru staršem ne daje tudi pravice do nadomestila za nego otroka, saj je nega bolnega otroka zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi," poudarjajo na ministrstvu. "Pravica do bivanja ob hospitaliziranem otroku je omejena zgolj na bolnišnično zdravljenje, kar pomeni, da med zdraviliškim zdravljenjem otroka staršu ne pripada."

Spremstvo le do prihoda v bolnišnico

Nova stavba pediatrične klinike | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Oglasila se nam je tudi bralka, ki pravi, da obstaja možnost koriščenja spremstva. "Tudi jaz sem bila v bolnišnici z otrokom in res je, da nege ne moreš dobiti, dobiš pa bolniško za spremstvo (oznaka 6 na bolniškem listu), tako da ni nobene potrebe po koriščenju dopusta," pravi bralka. "Za delodajalca ali za mamo je vseeno, ali dobiš nego ali pa spremstvo."

Obrnili smo se na Zavod za zdravstveno zavarovanje, kjer pojasnjujejo da to ne drži. "Otrok do 15. leta starosti ima pravico do spremstva na vsakem potovanju nazdravljenje do izvajalca, težje ali težko duševno in telesno prizadeti otrok in mladostnik pa do 18. leta," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. "Vendar pa spremstva ni mogoče odrediti med bolnišničnim ali zdraviliškim zdravljenjem. Izjemoma se med zdraviliškim zdravljenjem odobri spremstvo slepi zavarovani osebi. V tem primeru (slepe osebe na zdraviliškem zdravljenju) ima spremljevalec pravico do pokritja stroškov nastanitve in prehrane največ v višini cenenemedicinskega (hotelskega) dela oskrbnega dne zdravilišča."

V primeru spremstva, ki ga odredi osebni zdravnik, ima zavarovana oseba tudi pravico do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela, in sicer od prvega delovnega dne zadržanosti od dela dalje, vendar zgolj za čas spremstva in torej ne v času bolnišničnega ali zdraviliškega zdravljenja otroka. "Nadomestilo plače zaradi spremstva za prvih 90 dni zadržanosti od dela znaša 70 odstotkvo od osnove za nadomestilo," pojasnjuje Kos. 

Možnost spremembe bodo preučili

Dodajajo, da drugačno tolmačenje zakona trenutno ni možno, bo pa ministrstvo za zdravje v sklopu priprave predloga novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju preučilo možnosti drugačne ureditve sobivanja enega od staršev z otrokom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • nicor 22:15 07.februar 2016.

    ti pač nikoli nisi bil otrok -vsaj tak običajrn ne, obrisan si že od nekdaj

  • Papaja Popi 08:53 06.februar 2016.

    Na žalost ali tvojo srečo toliko bolnic od znotraj kot jaz ti še nisi videl.

  • asmas 20:56 05.februar 2016.

    janez tega ne razume ker ni starš