Slabo vreme odneslo polovico zaslužka

Foto: RTC Krvavec
Foto: RTC Krvavec
Izpad iz začetnega dela sezone in božično novoletnega obdobja bo zelo težko nadoknadi.
Oglej si celoten članek

Vremenske razmere upravljavcem žičniških naprav in smučarskim navdušencem do sedaj niso bile naklonjene. "Po zelo obetavnem začetku ob koncu novembra 2015, se je situacija precej poslabšala. Skoraj cel december je bil brez padavin, tudi temperature so bile previsoke," z žalostjo ugotavlja Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarjev. "Sistemi zasneževanja po smučiščih so bili pripravljeni, a izdelava tehničnega snega večji del decembra ni bila možna."

PREBERITE ŠE: 

Foto: Marprom Smučanje na Pohorju Smučišča so delala v zelo omejenem obsegu. "Ocenjujemo, da je delovalo 30 odstotkov vseh žičniških naprav," pojasnjuje Brecelj. "To je povzročilo tudi bistveno manjši obisk in nižje prihodke. Za nami je začetek sezone in božično novoletni prazniki, ki so zelo pomembno obdobje v smučarski sezoni. Izpad prihodka je znaten, ocenjujemo ga na krepko čez 50 odstotkov glede na plan."

Odpovedi že rezerviranih kapacitet

Razlike med posameznimi centri so sicer po besedah Breclja precejšnje, a mnogi so se morali soočiti z odpovedmi že rezerviranih prenočitvenih kapacitet.

Trenutno smo priča izredno toplemu vremena za ta letni čas, ki smučariji ni naklonjeno. "Tudi na visoko ležečih smučiščih je v preteklih dneh deževalo," pravi Brecelj. "Razmere za smučanje se sicer menjajo iz dneva v dan, vendar lahko ugotovimo, da trenutne vremenske razmere ne omogočajo ugodne smuke."

Ohladitev in sneg jih še lahko reši

Žičničarji visokih pričakovanj glede celotne sezone sicer še niso ovrgli. "Po obdobju 'slabega' vremena, pričakujemo ugodnejše razmere," se nadeja Brecelj. "Pred nami je še dobršen del smučarske sezone in upamo, da se bo obisk smučišč v primerjavi z začetnim obdobjem povečal."

A izkušnje kažejo, da se izpad iz začetnega dela sezone in božično novoletnega obdobja zelo težko nadoknadi. "Upamo torej na najbolje, napovedi za celotno sezono pa še niso možne," pravi Brecelj. Vremenoslovci sicer za drugo polovico tedna napovedujejo ohladitev in nove, tudi snežne padavine. 

irma.hus@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:17 13. Januar 2016.

    Koruzo naj gredo sadit ne da jamrajo da ni snega pa da ne morejo živet itak je že vsakemu bedaku …

  • 00:18 13. Januar 2016.

    Naši vedno jamrajo, enkrat je krivo vreme, ker ni snega, drugič vlada, ker so otroci imeli eno leto istočasno počitnice …

  • 23:35 12. Januar 2016.

    Zima se sicer pomika vedno bolj vpomlad pa vendar. Vsako vlaganje pod 1200m je popolna neumnost in metanje denarja skozi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.