Slovenci vse pogosteje nakupujejo tu

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kupujejo vse; od prehrane do gradbenega materiala ali pohištva. Ceneje je.
Oglej si celoten članek

Slovenci smo včasih hodili po nakupih čez mejo v Italijo ali Avstrijo; pred desetletji tudi zato, ker doma enostavno ni bilo artiklov, ki smo jih želeli, kasneje zato, ker so bile cene nižje. Z leti se je kot priljubljena destinacija nakupovanja pojavila tudi Madžarska, v zadnjih letih pa vse pogosteje Bosna in Hercegovina.

Slovenci (pa tudi Hrvati), se množično po nakupih odpravljajo v Orašje, Veliko Kladušo, Bihać in Cazin. V teh mestih, kot piše Deutche Welle, je ob koncu tedna več avtomobilov s tujimi registracijami kot domačih. Nekaj lastnikov teh avtomobilov je zdomcev, ki se vračajo ob vikendih z dela v Sloveniji, Avstriji ali Nemčiji, še več pa je tujcev, ki prihajajo zaradi nakupovanja.

Omenjeni portal objavlja zgodbo Slovenca iz Metlike, na katerega so naleteli pred enem izmed nakupovalnih središč v Veliki Kladuši. Čakal je še tri bratrance, s katerimi se na mesec - dva podaja po nakupih v nekdanjo bratsko republiko. Po nakupih in na čevapčiče, poudarja Metličan.

Švicarji množično čez mejo Švicarji množično po nakupih v Nemčijo

Vračilo davka

Povedal je, da do Velike Kladuše potrebuje le uro in pol vožnje. Običajno se na pot odpravijo v soboto zjutraj, na tržnici nakupujejo prehranske stvari, v nakupovalnih središčih pa vse ostalo, tudi pohištvo. "Ko sem še kadil, sem kupoval cigarete, zdaj jih vzamem za prijatelja. Kupim pivo, pa tudi vitamine. V lekarni so stvari precej cenejše kot v Sloveniji. Pri veterinarju vzamem stvari za psa, danes pa sem kupil tudi stvari iz nerjaveče kovine, ki je tu precej cenejša. Vedno na istem mestu kupim tudi pecivo in dimljen sir na tržnici," je za portal Deutsche Welle našteval Metličan v Veliki Kladuši.

Nadaljeval je, da se pot izplača tudi zato, ker sproti tudi natoči gorivo v avto, ki je cenejše kot v Sloveniji, kupci iz Slovenije in Hrvaške pa izkoristijo še povračilo davka za stvari, kupljene v Bosni in Hercevovini. Samo na mejnem prehodu v Veliki Kladuši je bilo do konca avgusta letos podanih več kot 20 tisoč zahtevkov za vračilo davka, na prehodu Izačić nedaleč stran od Bihaća več kot 16 tisoč zahtevkov.  

Foto: Anže Petkovšek pnevmatika

Mimogrede še k mehaniku

V Veliko Kladušo Slovenci prihajajo tudi organizirano, z avtobusi; kot piše omenjeni portal, imajo številni registrsko oznako Novo mesto in Ljubljana, pogosto pa obiskovalci opravijo tudi servis svojega osebnega vozila. Lastnik mehanične delavnice Krajina Auto Fikret Latić pove, da Hrvati in Slovenci predstavljajo kar okrog 60 odstotkov strank.

Mihrija Mujakić, zaposlena v trgovskem središču Sudo-Luka v Veliki Kladuši, ki je iz majhne trgovine v nekaj letih zrasel v veliki trgovski kompleks z marketom, pove, da so nekatere cene tudi dvakrat nižje kot v Sloveniji in na Hrvaškem, tako da ne preseneča, da se ljudje odločajo za tovrstne nakupovalne izlete.

K njej kupci prihajajo z zahtevki za povračilo davka. "Ko opravijo nakup in plačajo, jim pripravim obrazce, s katerimi gredo na mejo. Tam pregledajo robo in overijo obrazce, v roku treh mesecev pa se morajo vrniti k nam s temi overjenimi obrazci, da dobijo povračilo denarja," pojasnjuje proces Mujakićeva in dodaja, da ljudje precej kupujejo gradbeni material in pohištvo.

nakupovalne navade Na splet najraje po obleke in tehniko

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:42 12. Oktober 2017.

    Potni stroški, dragoceni čas, nevarnost na poti, da prihraniš par fičnikov. Ko vse preračunaš, nisi prihranil nič.

  • 13:08 11. Oktober 2017.

    Iz LJ do V. Kladuže 3.ure in pol, pa cerka 400km -v obe smeri

  • 12:28 11. Oktober 2017.

    Enkrat ste že mel podoben članek. In tudi komentarji so bili v smislu, da tja hodijo kupovat samo zdomci.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.