Slovenija
125 ogledov

Na splet najraje po obleke in tehniko

slovenija 22.02.2010 kartica, zloraba bancne kartice, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Najbolj priljubljen način plačila je še vedno po povzetju, v zadnjih letih pa se je povečala priljubljenost plačila s karticami.

"Večina Slovencev vsaj enkrat na teden za plačilo uporablja kartice, v zadnjih dveh letih pa se je nekoliko povečal tudi delež tistih, ki se brezgotovinskega plačevanja poslužujejo vsak dan," ugotavljajo pri Mastercardu. Raziskava Masterindex je pokazala tudi, da skoraj polovica Slovencev na prodajnih mestih raje plačuje s kartico, najpogosteje jo uporabljajo za nakup vsakodnevnih potrebščin in goriva. Čeprav zase trdijo, da v zadnjih letih svojih plačilnih navad niso spremenili, rezultati kažejo, da v zadnjih letih pogosteje poravnajo s kartico tudi manjše zneske, do vrednosti pet evrov.

Spletnega nakupovanja vse več

Skoraj tri četrtine Slovencev menijo, da je nakupovanje na spletu varno; še pred dvema letoma jih je tako menila le dobra polovica. Večina sodelujočih v raziskavi je odgovorila, da je v preteklosti že opravila spletni nakup, dve tretjini pa sta nakup opravili v zadnjih treh mesecih.

"Slovenci na spletu najraje nakupujejo v slovenskih spletnih trgovinah, najpogosteje pa kupujejo elektronsko opremo, obleko, obutev, modne dodatke in storitve turističnih agencij. Še vedno najraje plačujejo po povzetju z gotovino, čeprav se je v zadnjih dveh letih ta delež nekoliko zmanjšal na račun večje priljubljenosti elektronskih oblik plačevanja," pravijo pri Mastercardu. Število nakupov s plačilom po povzetju je se v zadnjih dveh letih zmanjšalo za desetino, plačil s kreditno kartico ali PayPalom pa je devet odstotkov več.

Po nakupih z mobilnim telefonom

Več kot polovica Slovencev telefone uporabljala za brskanje po spletu, tretjina za komunikacijo na družbenih omrežjih. Poleg tega mobilne naprave postajajo tudi vse bolj priljubljeno sredstvo plačevanja. Več kot tretjina anketirancev je po izsledkih raziskave v preteklosti nakup že poravnala z mobilnim telefonom, desetina pa naj bi to redno počela predvsem na javnih prevozih, v trgovinah ter za nakup vstopnic kulturnih in športnih prireditev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.