Svet
115 ogledov

Švicarji množično po nakupih v Nemčijo

nakupovalni voziček Žurnal24 main
Druga plat zgodbe o švicarskem franku; nemški supermarketi ob švicarski meji doživljajo razcvet. Množično zapravljanje švicarskih kupcev, ki jih radosti nagel skok vrednosti švicarskega franka v primerjavi z evrom.

"Bila bi res neumna, da ne bi tega izkoristila," je za agencijo dpa povedala ena izmed švicarskih nakupovalk, ki je v nemškem supermarketu ob švicarski meji pred seboj porivala močno založen trgovinski voziček. Račun na blagajni je pokazal 150 evrov; približno ista količina približno istih izdelkov bi to potrošnico v Švici stala 300 frankov oz. 293 evrov.

Švicarji ob meji sicer že leta nakupujejo v Nemčiji, odločitev švicarske banke, da ne brani več tečaja franka, pa je takšno nakupovanje še pospešilo. Guenther Merz, direktor nakupovalnega središča v mestu z 29 tisoč prebivalci je za dp povedal, da center dnevno obišče okrog 34 tisoč ljudi. Ocenjuje, da jih je 60 odstotkov iz Švice.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:41 20.januar 2015.

    no inflacija pomen da je naš denar manj vredn. tko da sm čist vesel da ni inflacije.

  • mirko 11:52 20.januar 2015.

    Švicarska centralna banka je naredila veliko napako že pred tremi leti, ko je zamrznila tečaj franka proti evru. Sedaj so zopet naredili še eno napako, zato ker so tečaj prehitro odmrznili, to bi morali narditi šele takrat, ko bi ECB ...prikaži več začela z kvantitativnim sproščanjev denarja večjih količin v obtok in bi posledično začela rasti inflacija. Toda v evrskem območju še do sedaj o kaki inflaciji ni ne sluha ne duha, zato ker je monetarna politika EU-ja, talec nemške politike, še posebej njihovega finančnega ministra. Ne bo dolgo trajalo, ko bodo Švicarji prisiljeni zopet zamrznit tečaj franka.

  • Papaja Popi 08:28 20.januar 2015.

    To se seveda lahko kmalu obrne, ko bo njihova vlada ugotovila, da priteka premalo davkov.Pri naši vladi se kaj takega ni treba bati, ker skrbijo samo za svojo blaginjo in ne blaginjo državljanov.