Slovenija Češki podarja cepivo Pfizer

Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Foto: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Slovenija bo del naročenega cepiva Pfizer podarila Češki.
Oglej si celoten članek

Vlada je odločitev sprejela na četrtkovi dopisni seji. Češki bo za obvladovanje epidemije covida-19 darovala 10.530 odmerkov cepiva. Cepivo se bo zagotovilo iz ene od bodočih dobav tega cepiva Sloveniji in bo Češki dobavljeno neposredno s strani proizvajalca.

Odločitev za donacijo je vlada sprejela v znak solidarnosti. Konec marca je namreč potekalo virtualno zasedanje Evropskega sveta, na katerem so se voditelji med drugim pogovarjali o razdelitvi dodatnega cepiva državam, ki ga najbolj potrebujejo. Voditeljem takrat ni uspelo doseči dogovora, zaradi česar je največ izgubila Češka, so pojasnili v uradi vlade za komuniciranje. 

Po omenjenem vrhu je Češki na pomoč priskočila Avstrija, ki je darovala 30.000 odmerkov cepiva. Že takrat je pomoč obljubila tudi Slovenija. Predsednik vlade Janez Janša je takrat spomnil, da je Češka spomladi 2020 Sloveniji pomagala z zaščitno opremo, zdaj pa Slovenija vrača uslugo.

Na Češkem je bilo do zdaj s prvim odmerkom cepljenih 40,6 odstotka prebivalcev, v Sloveniji pa 35,9 odstotka. Od naših sosed ima največ cepljenih s prvim odmerkom Madžarska, sledita Italija in Avstrija, manj cepljenih s prvim odmerkom kot v Sloveniji je na Hrvaškem. 

Po številu cepljenih z vsemi odmerki je med omenjenimi državami na prvem mestu Madžarska, sledi Srbija, nato pa Slovenija. Nižji odstotek cepljenih z vsemi odmerki od Slovenije imajo tako v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 22:27 11. Junij 2021.

    Precednik ma nas rad. Čehom Pfizerja, Slovencem AZ: Ema dodala nov stranski učinek AstraZenece: sindrom kapilarnega prepuščanja

  • 12:27 11. Junij 2021.

    Razlika je, če cepivo podariš, doniraš ali si ga izposodiš 😌. Zanimivo bo videti, kaj je v ozadju kupčije AZ …

  • 12:02 11. Junij 2021.

    Levičarji blejajo o cepljenju potem jih vprašaš ali so, se bodo cepili in ugotoviš , da so navadni antivakserji. Prav …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.