Slovenija
1214 ogledov

Slovenija Češki podarja cepivo Pfizer

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Slovenija bo del naročenega cepiva Pfizer podarila Češki.

Vlada je odločitev sprejela na četrtkovi dopisni seji. Češki bo za obvladovanje epidemije covida-19 darovala 10.530 odmerkov cepiva. Cepivo se bo zagotovilo iz ene od bodočih dobav tega cepiva Sloveniji in bo Češki dobavljeno neposredno s strani proizvajalca.

Odločitev za donacijo je vlada sprejela v znak solidarnosti. Konec marca je namreč potekalo virtualno zasedanje Evropskega sveta, na katerem so se voditelji med drugim pogovarjali o razdelitvi dodatnega cepiva državam, ki ga najbolj potrebujejo. Voditeljem takrat ni uspelo doseči dogovora, zaradi česar je največ izgubila Češka, so pojasnili v uradi vlade za komuniciranje. 

Po omenjenem vrhu je Češki na pomoč priskočila Avstrija, ki je darovala 30.000 odmerkov cepiva. Že takrat je pomoč obljubila tudi Slovenija. Predsednik vlade Janez Janša je takrat spomnil, da je Češka spomladi 2020 Sloveniji pomagala z zaščitno opremo, zdaj pa Slovenija vrača uslugo.

Na Češkem je bilo do zdaj s prvim odmerkom cepljenih 40,6 odstotka prebivalcev, v Sloveniji pa 35,9 odstotka. Od naših sosed ima največ cepljenih s prvim odmerkom Madžarska, sledita Italija in Avstrija, manj cepljenih s prvim odmerkom kot v Sloveniji je na Hrvaškem. 

Po številu cepljenih z vsemi odmerki je med omenjenimi državami na prvem mestu Madžarska, sledi Srbija, nato pa Slovenija. Nižji odstotek cepljenih z vsemi odmerki od Slovenije imajo tako v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Kirka 22:27 11.junij 2021.

    Precednik ma nas rad. Čehom Pfizerja, Slovencem AZ: Ema dodala nov stranski učinek AstraZenece: sindrom kapilarnega prepuščanja

  • Ender3 12:27 11.junij 2021.

    Razlika je, če cepivo podariš, doniraš ali si ga izposodiš 😌. Zanimivo bo videti, kaj je v ozadju kupčije AZ iz Madžarske..Nova afera bo kmalu, smrdi po korupciji in ne humanitarnosti.

  • Janez11 12:02 11.junij 2021.

    Levičarji blejajo o cepljenju potem jih vprašaš ali so, se bodo cepili in ugotoviš , da so navadni antivakserji. Prav privoščljivo zadovoljen sem potem , ko slišim za kakšnega anticepilnega levičarja, ko ga priklopijo na kisik., Levičarji sami nižajo odstotek ...prikaži večk cepljenega prebivalstva in potem nam prodajajo kako slabo vlado imamo, ker naj ne bi bilo cepiv.