Slovenija
1221 ogledov

Tako bo Češki s cepivom pomagala Slovenija

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Avstrijski kancler Sebastian Kurz namerava Češki, potem ko je med članicami EU izbruhnil spor glede razdelitve desetih milijonov odmerkov cepiva Pfizer, pomagati dvostransko.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je povedal, da bo Avstrija Češki pomagala s 30.000 odmerki cepiva. Kot so danes sporočili iz kanclerjevega urada, se je o tem že dogovoril z avstrijskim ministrom za zdravje Rudolfom Anschoberjem. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v uradu avstrijskega kanclerja, dejali, da je "zelo pozitivno", da so pripravljenost na to izrazili tudi v drugih evropskih državah.

Pomoč Češki je obljubila tudi Slovenija. Češki premier Andrej Babiš je prek Twitterja sporočil, da bo Slovenija Češki poslala 10.000 odmerkov cepiva. 

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem zapisal, da je Češka pred letom pomagala Sloveniji z zaščitno opremo, zdaj pa Slovenija vrača uslugo.

Pomoč Dunaja in Ljubljane Češki sledi, ker se državam članicam EU v četrtek ni uspelo dogovoriti o porazdelitvi omenjenih desetih milijonov odmerkov cepiva Pfizer, katerih dostavo so uspeli premakniti iz sprva predvidene druge polovice v drugo četrtletje letošnjega leta.

Namesto da bi članice našle enotno rešitev, so Avstrija, Slovenija in Češka zahtevale svoje delež pro rata od vseh desetih milijonov odmerkov in ne nameravajo svojega dela odstopiti državam, ki so v stiski in imajo težave s počasnim cepljenjem.

Največ naj bi izgubila Češka

Države članice so se sicer dogovorile o solidarnostni distribuciji 2,85 od skupno desetih milijonov odmerkov tega cepiva tistim državam, ki ga najbolj potrebujejo - Bolgariji, Hrvaški, Estoniji, Latviji in Slovaški -, medtem ko si bo večinska skupina 19 držav - torej vse preostale z izjemo treh nasprotnic te solidarnosti - razdelila 6,66 milijona odmerkov.

S takšnim dogovorom naj bi sicer največ izgubila Češka, ki bi si lahko zagotovila okoli 140.000 solidarnostnih odmerkov, ker se ni pridružila predlogu portugalskega predsedstva, pa je izgubila okoli 70.000 odmerkov. Ravno toliko sta si jih po drugi strani skupaj dodatno zagotovili Slovenija in Avstrija z vztrajanjem pri razdelitvi pro rata. Za Slovenijo to pomeni okoli 47.000 odmerkov namesto predlaganih 33.000, za Avstrijo pa okoli 199.000 namesto 139.000.

Koordinator za logistiko cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je potrdil, da bo Slovenija prejela 46 tisoč odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech. Odmerki naj bi v državo prišli v naslednjih tednih - skupaj z že napovedano pošiljko cepiv ali pa ločeno. 

Prihodnji teden naj bi v Slovenijo prišlo 40.950 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech in 12.000 odmerkov Moderne. V četrtek je v državo prišlo 45.600 odmerkov cepiva AstraZeneca. 

Janša: Vztrajali pri drugačni razdelitvi, da bi pomagali Češki

Premier Janez Janša je pojasnil, da so predvsem zaradi Češke, ki je trenutno zelo prizadeta, vztrajali, da bi morali solidarnostno razdeliti najmanj pet od desetih milijonov odmerkov, da bi zajeli vse, tudi Češko. Podobno stališče je izrazil Kurz, saj da Češka glede na načrte ne bi prejela zadostne količine cepiv. Zato je že takoj napovedal, da bodo Češki zdaj pomagali dvostransko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 07:48 03.april 2021.

    Zopet soliranje Ivana, čisto drugače kot preostala Evtopa. A je vprašal ljudi če se strinjamo z razmetavanjem našega davkoplačevalskega denarja. On naj kupuje s svojim denarjem kar hoče in potem podarjuje naprej. Naš denar pa naj pusti pri miru ( ...prikaži več( cepivo plačujemo mi)

  • jakec1575 16:43 02.april 2021.

    zakaj nisi vztrajal novembra. mona.