Slovenija
1845 ogledov

V aprilu bomo dobili največjo količino cepiv doslej

Covid-19, cepiva Profimedia Covid-19, cepiva
V aprilu pričakujejo približno 350 tisoč odmerkov cepiva, Poklukar se nadeja, da ga bo v mesecu maju še več.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal mariborsko medicinsko fakulteto in tamkajšnji Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Z vodstvoma fakultete in bolnišnice je govoril o aktualnem stanju glede vpisnih mest, seznanil pa se je z razmerami v bolnišnici, epidemiološkimi razmerami, potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih.

Nov študijski program dentalne medicine

Kot je Poklukar povedal ob koncu delovnega obiska, bo medicinska fakulteta v Mariboru v naslednjem letu prevzela pomembno dodatno število vpisnih mest, saj računajo na 120 do 130 študentov, prvič pa bodo v naslednjem študijskem letu vpisali tudi študijski program dentalne medicine, v letu 2022 pa tudi prvič študij farmacije.

Ker se vpisna mesta na mariborski fakulteti povečujejo za več kot polovico, bo po njegovih besedah dolgoročno prišlo do prostorske stiske, zato je Mestno občino Maribor pozval, da na območju fakultete in kliničnega centra začne z ustreznim prostorskim umeščanjem, saj nekoč za te dejavnosti namenjena zemljišča trenutno niso več namenjena temu področju.

UKC Maribor potrebuje dodatne prostore

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je dodal, da kot osrednja zdravstvena inštitucija v severovzhodni Sloveniji potrebujejo dodatne prostore, ki jih tudi zaradi morebitne širitve medicinske fakultete nimajo.

"Ko bomo govorili o tako imenovani izhodni strategiji, v času, ko se bo stanje epidemije spravilo na tako raven, da bomo lahko začeli normalno zdraviti, tako kot pred samo epidemijo, bomo potrebovali neke dodatne prostore in dodatno tehnologijo," je dejal Flis in dodal, da je težav s sedanjo infrastrukturo zelo veliko in v preteklosti te niso bile rešene.

Ena največjih je po njegovem nedokončana gradnja urgentnega centra in onkologije, pa tudi patologija je v slabem stanju. Flis je še povedal, da če naj njihov zavod zagotavlja enakopraven dostop do sodobnih medicinskih storitev regije, potem pričakujejo, da se bodo v nekem srednjeročnem obdobju načrtovane investicije in evropski viri tudi uresničili.

Poklukar je ob obisku tudi pohvalil vodstvo UKC Maribor, saj je zavod preteklo leto zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki, hkrati pa so z naslova evropskih sredstev za kritje nabav opreme za področje epidemije počrpali največ denarja.

Težave z dodatnimi posteljami za covidne bolnike

Glede epidemioloških razmer je minister dejal, da imajo v bolnišnici največ težav z zagotavljanjem dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, tako kar se tiče opreme kot kadra. Trenutno se v Mariboru zdravi 133 takšnih bolnikov, od tega 22 na intenzivnem oddelku, kar pomeni, da sta na slednjem na voljo le še dve postelji.

V zvezi z različnimi informacijami o dogajanju v UKC Maribor, ki se pojavljajo v javnosti, je Poklukar povedal, da vodstvo zavoda ta trenutek uživa njihovo zaupanje, sicer pa je vlada prejšnji teden v svet zavoda imenovala tri nove predstavnike.

"Sam se neposredno s posameznimi primeri ne seznanjam, saj bi s tem presegel svoja pooblastila. Do konca notranjih in zunanjih preiskav ne moremo delati zaključkov. Ta trenutek podpora je, obstajajo pa nekateri indici, da določene stvari niso bile narejene tako, kot se pričakuje, zato jih je treba raziskati," je še dodal Poklukar.

V aprilu bomo dobili toliko cepiv kot doslej v treh mesecih skupaj

Glede odpovedi dodatnih doz Pfizerja, ki naj bi se jim vlada v upanju na cepivo AstraZenece decembra odrekla, je Poklukar dejal, da prva opcijska pogodba ni prinašala v tej fazi nobene dodane vrednosti, ker v prvem in drugem kvartalu dobava ni bila predvidena, "je pa res, da vsako cepivo šteje".

V aprilu pričakujejo približno 350 tisoč odmerkov cepiva, Poklukar se nadeja, da ga bo v mesecu maju še več. V prvih treh mesecih je bilo cepiva toliko, kot ga zaenkrat predvidevajo v aprilu, je povedal. So pa pri teh količinah najbolj odvisni od AstraZenece, na Pfizerja se lahko bolj zanesejo in tudi Moderna se načrtovanih dobav drži, je poudaril. V aprilu naj bi z dobavami začel še Johnson & Johnson, do 1. 7. bi v Sloveniji predvidoma prejeli preko 200 tisoč odmerkov tega cepiva. Poklukar je povedal še, da potekajo pogovori na ravni EU, da bi del odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki so bili predvideni za drugo polovico leta, dobavili že v prvi polovici leta. "Potekajo razgovori, kako to solidarno razdeliti. Verjamem, da bo Evropa ta preizkus zmogla in bomo v vseh državah v začetku poletja približno enako pocepljeni," je še dodal Poklukar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • miškolin 15:09 02.april 2021.

    Sem odločno zato, da se v državi najprej uvede obvezno cepljenje za vse škodljivce levičarske in s tem preizkusi varnost teh cepiv.

  • JZekspert 21:37 01.april 2021.

    Hvala, ampak ne hvala! Naj se cepi, kdor se hoče, a prostovoljno, brez prisile; kar izvolite se cepit, če vas je tako strah virusa z IFR 0,14%, to, da pa huronsko navijate in izsiljujete, da bi se čim več drugih ...prikaži več cepilo z eksperimentalnimi cepivi v 3. fazi kliničnih preizkušanj, je enostavno neetično!! Se sploh zavedate, kam to pelje? Recimo sem: https://off-guardian.org/2021/03/29/the-unvaccinated-question/

  • martin72 18:46 01.april 2021.

    Naj strokovnjaki povedo,ali je to normalen stranski učinek cepiva,da se oseba zdrava cepi,drugi dan jo zadene kap,ali pa da je človek po cepljenju več ur v nezavesti,vsak ki se cepi bi moral obvezno dati v javnost take in podobne stranske ...prikaži več učinke cepiva,ljudje si ne upajo povedati in to je slabo.Kdo pa ve kakšni stranski učinki se bodo se pokazali kasneje,kdo bo odgovarjal,žal nihče,sicer pa naj se pač cepi kdor se želi,saj bo kmalu iz prostovoljnega prisilno cepljenje