Slovenija
5611 ogledov

Kdaj lahko računate na cepljenje

cepljenje
1/3
Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Minister Poklukar je pojasnil nekatere spremembe strategije cepljenja in povedal, daj bodo cepljeni vsi starejši od 60 let.

"Praktično vsi bi morali priti do konca aprila na vrsto ali najkasneje v prvem ali drugem tednu maja. Do konca prejšnjega tedna smo prejeli nekaj čez 350 tisoč odmerkov. V aprilu imamo obljubljenih 347 tisoč cepiv. Če vemo, da je skupina od 60 do 80 let nekaj manj kot 400 tisoč prebivalcev, 60 odstotkov je med 270 in 280 tisoč prebivalcev, vsaj en odmerek ima že 86 tisoč prebivalcev," je dejal na novinarski konferenci.

"Uspešni smo pri starejših od 80 let in na poti, da precepimo starejše od 75 let. Vse bolj je jasno, da moramo čim hitreje precepiti skupine, ki so starejše od 60 let. Epidemiološka situacija od nas terja intenzivnejši pristop k rizičnim skupinam," je pojasnil in dodal, da cepivo Astrazeneca od 1. aprila, ko se začne uporabljati nova strategija cepljenja, ni več rezervirana za mlajše od 65 let. "Cepi se vse starostne skupine, vsa cepiva so za vse prebivalce," je dejal.

V strategijo so dodali novo odobreno cepivo Janssen, ki v Evropo prihaja v drugi polovici aprila. Ena od pomembnih prednosti je, da za zaščito zadošča že en odmerek.

Spreminjamo določilo, vsi izvajalci morajo poleg podatkov o kandidatu imeti tudi navedeno kategorijo, na podlagi katere je uvrščen na to listo, enako velja tudi za nadomestne sezname za primer, če koga od povabljenih ni. To bo zdaj sicer le na papirju pri izvajalcu, a jih bo mogoče preveriti tudi vnaprej, pripravlja pa se aplikacija. Poklukar računa, da bi bila pripravljena do konca aprila, z njo pa naj bi se povezali vsi sistemi in se odpravilo podvajanje dela.

V skupini nad 70 let se dodaja policija na misijah v tujini in udeleženci olimpijskih iger, potem so na vrsti starejši nad 60 let in kronični bolniki od 18 do 59. Navodila, za kakšne bolnike gre, so jasno določena, je dejal Poklukar. "Cilj strategije je, da se poenotijo vse cepilne točke. Dokument mora biti napisan tako, da je razumljiv učencu 3. razreda, če napišeš 60 let, je 60 let, le tako bomo poenotili," je dejal.

Glede velikaga zastopanja s cepljenjem v Ljubljani je dejal, da je v osrednjeslovenski regiji število odmerkov v slovenskem povprečju, a da bodo na to pozorni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 20:05 25.marec 2021.

    pa nehite no tolk sekirat gospoda ministra za zdravstvo. ta funkcija mu je sam za hobi, on je namreč predsednik, kaki minister, to ni nč, bit predsednik turistnega društva Gorje, to je pa funkcija. mora zdej naštudirat kako spravt skoz ...prikaži več sotesko pol miljona turistov in jih zraven obrat do kosti, da bodo penezi padali. zdej ni več dohtar in ni več kovid dodatkov da bi fanj plača bla.

  • Decko 17:30 25.marec 2021.

    Tko so v taboriščih delal poizkuse. Zakaj ne priznajo kolk ljudi je imelo resne težave po crplenju? Aja zato k si moral ostati doma, po novem bolan ne smes k zdravniku

  • Šakal. 13:21 25.marec 2021.

    Da, lahko računate na Nurnberg 21. Pot tja zagotovljena.