Slovenija
4806 ogledov

Alojz Ihan: Lahko bi nastala nova eksplozija epidemije

Alojz Ihan
1/4
Profimedia
"Zaustavitev je kratka in ohlapna, zlasti glede gospodarstva. Ne pričakujem, da bo bistveno zmanjšala številke okužb, kvečjemu jih bo zaustavila," je v sinočnjih Odmevih povedal imunolog Alojz Ihan.

Zaustavitev je sicer po njegovem dober previdnostni ukrep predvsem zaradi praznikov: "Preprečila bo dodatno praznično prekuževanje na izletih in praznovanjih. Iz tega bi v sedanjih razmerah, ko se epidemija vzpenja, lahko nastala nova eksplozija epidemije. S tega stališča se mi zdi ustavitev smiselna, ne bo pa bistveno vplivala na zadrževanje krivulje."

Ihan je komentiral tudi potek cepljenja pri nas. Iluzija je, da bi vnaprej delali trdne plane za cepljenje, je poudaril. 

"Precepili smo domove za ostarele, zdelo se je, da se epidemija umirja. V tistem trenutku so prišle politične intervencije, ki so namesto sledenja edinemu zdravstvenemu namenu cepljenja, zaščiti starejše, kar je edini moralen ukrep pri cepljenju, začeli spodbujati cepljenje kritične infrastrukture," je povedal Ihan in dodal: "Zdaj smo se znašli pred novim valom. Nimamo več izbire: Če ne zaščitimo starejših od 60 let, bo šlo za njihovo življenje oziroma smrt, zato je treba strategijo prilagoditi nevarnosti, ki jo predstavlja tretji val. V nasprotnem primeru bodo žrtve velike." 

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Dejstvo je, pojasnjuje, da je zaradi covida-19 pri 60 letih možnost smrti 15-krat večja kot pri isti starosti zaradi gripe: "Treba jih je precepiti, zato se je danes posvetovalna skupina za cepljenje odločila, da se naslednje tri tedne cepi izključno starejše od 60 let in se na ta način prepreči čim več hospitalizacij in smrti."

Komentarjev 18
  • martin72 19:45 01.april 2021.

    Po vsem povedanem,njega in in njemu podobnih nas čaka APOKALIPSA.

  • dani5 11:36 01.april 2021.

    Od kod podatek da je nad 60 let 16 krat večja umrljivost kot proti gripi? Ali je to prvoaprilska?

  • CORONABUCI 11:32 01.april 2021.

    Odfuki se, prevarant podkupljeni. Tvojega smrada sploh ne berem več.