Slovenija
1374 ogledov

Spremenjena navodila za uporabo cepiv

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
NIJZ je danes objavil priporočila za uporabo posameznih cepiv, ki so jih pripravili v skladu s spremenjeno strategijo cepljenja proti covidu-19 in upoštevajoč trenutne razmere, ko so količine cepiv omejene.

Zaradi slabšanja epidemiološke situacije in posledične ustavitve javnega življenja ter glede na cilje strategije NIJZ predlaga, da se v naslednjih treh tednih cepljenje proti covidu-19 osredotoči le na starejše osebe in se zagotovi vsem prebivalcem, starim 60 let in več, ki se želijo cepiti.

"S tem bomo maksimalno izkoristili razpoložljiva cepiva za zaščito najbolj ranljivih skupin, ki še niso zadostno cepljene. V tem obdobju bodo opravljene tudi analize podatkov o morebitnih izjemno redkih resnih neželenih učinkih v mlajši populaciji, ki so se v časovni povezavi s cepivom AstraZenece pojavili v nekaterih evropskih državah," so zapisali na svoji spletni strani.

Covid-19 v Sloveniji covid-19 Zdravje Te občine po številu okužb najbolj izstopajo

Komu Pfizer in BioNTech ter Moderno, komu AstraZeneco?

Tako predlagajo, da se zaradi omejenih količin posameznih cepiv in logističnih razlogov cepivo Pfizerja in BioNTecha ter cepivo Moderne uporabljata za cepljenje oseb, starih 70 let in več, ter posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost; oseb, starih 65 let in več, ter oskrbovancev v domovih za starejše, ki še niso bili cepljeni.

Uporabo cepiva AstraZenece pa predlagajo za osebe, stare od 60 do 64 let, lahko pa tudi za vse starejše, če izrazijo interes za cepljenje s tem cepivom in želijo cepljenje opraviti čim prej.

Za cepljenje oseb z zmanjšano pokretnostjo na domu se lahko poleg cepiva AstraZenece uporablja tudi cepivo Pfizerja in BioNTecha. Posodobljen povzetek glavnih značilnosti zdravila za to cepivo namreč vključuje stabilnost že pripravljenega cepiva med prevozom, cepivo se torej lahko pripravi in prenese na dom, porabiti pa se mora v šestih urah, so pojasnili na NIJZ.

Navajajo tudi skupine posebej ranljivih kroničnih bolnikov, med katere sodijo bolniki s presajenimi organi in tudi pred načrtovano presaditvijo, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi boleznimi pljuč ter bolniki z redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo (na primer težke prirojene okvare imunosti). Prav tako so med posebej ranljivimi kroničnimi bolniki osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom, odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo 5. stopnje. Na seznam so uvrstili tudi osebe z več kroničnimi boleznimi, ki so po presoji lečečega zdravnika posebej ranljive.

Alojz Ihan Slovenija Alojz Ihan: Lahko bi nastala nova eksplozija epidemije cepivo Johnson & Johnson Zdravje Znano, kdaj dobimo četrto cepivo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • la 14:41 01.april 2021.

    koga briga cepivo,največja neumnost je se cepit s temi cepivi.Kako ne razumete folk da ste prav vsi poizkusni zajci