Zdravje
328 ogledov

Znano, kdaj dobimo četrto cepivo

cepivo Johnson & Johnson Profimedia
Prva pošiljka cepiva ameriškega podjetja Johnson & Johnson bo v Slovenijo dobavljena predvidoma v sredini aprila.

Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 ameriškega podjetja Johnson & Johnson s 7050 odmerki bo v Slovenijo dobavljena predvidoma v sredini aprila, so za STA pojasnili na NIJZ. Podjetje je potrdilo, da bo cepivo Evropski uniji začelo dostavljati 19. aprila. 

Cepivu Johnson & Johnson, ki je četrto odobreno cepivo proti covidu-19 v EU, je Evropska agencija za zdravila zeleno luč prižgala v prvi polovici marca. To cepivo zaščito sicer nudi že po cepljenju z enim odmerkom in ga je lažje hraniti.

EU se je z ameriškim podjetjem dogovorila za nabavo 200 milijonov odmerkov cepiva ter dodatnih opcijskih 200 milijonov odmerkov.

V tem tednu prispe še cepivo AstraZenece

Danes je prispelo 29.250 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, konec tedna pa je pričakovati še 45.600 odmerkov cepiva AstraZenece.

Kot so še navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ta teden cepijo osebe, stare 75 let in več, ter starejše od 70 let. Realizirali so približno 84 odstotkov naročil cepiva za osebe stare 70 let in več.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 230.955 oseb, z dvema pa 112.157 oseb oz. 5,3 odstotka prebivalcev.

Cepivo covid | Avtor: Profimedia Profimedia

V Sloveniji trenutno cepijo s tremi od štirih cepiv, ki so dobile pogojno dovoljenje za promet v EU. S prvim odmerkom cepiv proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderne, ki delujeta na tehnologiji mRNK, je bilo cepljenih 138.971 oz. 16.435 oseb. Drugi odmerek Pfizerjevega cepiva je prejelo 107.819 oseb, Moderninega cepiva pa 4138.

Z vektorskim cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca je bilo cepljenih 75.537 oseb s prvim odmerkom in 200 z drugim, je razvidno iz interaktivnega prikaza podatkov o cepljenju, ki ga pripravlja NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.