Svet
13357 ogledov

Janša: Slovenija ne bo pomagala

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
EU je sprejela dogovor o razdelitvi dodatnih odmerkov Pfizerjevega cepiva državam, ki so najbolj prizadete. Slovenija pri tem ne bo sodelovala.

Države članice so dosegle dogovor o tem, kako bodo razdelile dodatnih deset milijonov cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki ga pričakujejo v drugem četrtletju leta. Države so se dogovorile, da bodo v okviru solidarnostnega mehanizma šestim najbolj prizadetim državam namenile tri milijone odmerkov, sedem milijonov odmerkov pa se razdeli pro rata oziroma po številu prebivalcev. Solidarnostne tri milijone bodo razdelili med Bolgarijo, Estonijo, Češko, Hrvaško, Latvijo in Slovaško. 

Jelko Kacin Slovenija Spet totalna zmešnjava zaradi cepljenja: Kacin obtožuje in zavaja

Z dogovorom se niso strinjale Slovenija, Avstrija in Češka. Te tri države bodo tako prejele količino cepiva glede na prebivalstvo od celotne količine, torej od desetih milijonov. Kot je premier Janša pojasnil na Twitterju: "Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj 5 milijonov odmerkov od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko". 

Češka se je, kot navaja Politico, s tem, ko se ni odločila za sodelovanje, odpovedala približno 70.000 odmerkom, saj bi bila skladno s portugalskim načrtom upravičena do dodatne pomoči. Avstrija in Slovenija sta dobili nekaj več odmerkov, kot če bi sodelovali v solidarnostnem mehanizmu. 

"To za Slovenijo pomeni, da namesto cca 33.000 odmerkov dobi 47.000, Avstrija pa namesto 139.000 okoli 199.000. To zvišanje gre v škodo Češke, ki bo v primerjavi s portugalskim predlogom dobila točno toliko manj, kot bosta AUT in SLO dobili več," je na tviterju zapisal delov dopisnik Peter Žerjavič. 

Zdravnik Simon Podnar je sicer na tviterju opozoril, da bi bilo primerno, da solidarnostne odmerke prispevajo države, ki imajo naročenih več odmerkov kot jim pripada pro rata, ne pa tiste, ki jih, tako kot Slovenija, dobijo manj. 

Ta razlika je sicer posledica tega, da so se nekatere države odpovedale dodatnim količinam dražjega Pfizerjevega cepiva, saj je kazalo, da bo prej odobreno in dostavljeno cepivo Astrazeneca. Te količine, ki jih nekatere države niso želele, so naročile države, ki so to želele. Tudi Slovenija se je decembra odločila, da ne sodeluje pri opcijskem naročilu dodatnih sto milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva in ima tako naročenega manj cepiva, kot bi ji pripadalo pro rata. 

Janez Janša Slovenija Janša odgovarja: Ali res nismo naročilii vsega cepiva, ki je bilo na voljo?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:14 03.april 2021.

    Janez je res dobrotnik, pa Pahorček tudi. Lahko onadva obljubljata cepiva po svetu, boli njiju za narod. Kaj bo imel Janez od te solidarnosti za Čeha? Zakaj Pahorček podarja 5000 cepiv Bosancem, če pa smo mi v skupini, ki ji ...prikaži več solidarnostno pomaga cela EU, zaradi nizkega števila precepljenih? To, da moremo dnevno poslušati o bolanijah naše vlade je preveč, a mi moramo še živeti po njihovih pravilih. Dragi narod, kdaj nam bo dovolj?

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 17:14 02.april 2021.

    Medtem ko smo bili mi zapeti ko podgane so se Čehi in Hrvati jahal po Karabah in zdaj bi oni pomoč. Ma ko vas j...

  • Ender3 15:56 02.april 2021.

    Kdo verjame sociopatu, ki bolj neti sovraštvo in razdor, kot Izraža skrb za varnost državljanov. Vse kar čivka po twitu je ali laž, zavajanje ali aroganca. Politično, interesno norost je potrebno ustavit za vsako ceno, čimprej to bolje, za zdravje vseh nas.