Slovenija
5913 ogledov

Naročili so 300 doz za prvo cepljenje, dobili pa le eno vialo

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
V ZD Bled so naročili 300 doz Pfizerja za prvo cepljenje, prejeli so jih šest. Tudi v ZD Ljubljana pravijo, da je količina prejetega mRNA cepiva "običajno nižja od interesa in našega naročila". V Kočevju so medtem z mRNA cepivi pocepili vse zainteresirane nad 75 let, z AstraZeneco pa tudi večino zdravih oseb med 18 in 64 leti, ki so se prijavile na cepljenje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je 2. marca na tiskovni konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Cilj naj bi bil cepiti čim več starejših prebivalcev, kroničnih bolnikov in kritično infrastrukturo, začenši z učitelji. "Če bi uspešno precepili vse nad 65 let, bi bolnišnice imele samo eno tretjino hospitaliziranih in pomembno manj smrti," je poudaril minister.

Starejše od 65 let naj bi cepili s cepivoma proizvajalcev Moderna in Pfizer, ki temeljita na mRNA tehnologiji, ostale – torej kronične bolnike, mlajše od 65 let in kritično infrastrukturo – pa z vektorskim cepivom proizvajalca AstraZeneca.

Cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Odgovor stroke: To glede cepljenja povedo alergikom na cvetni prah, penicilin...

Kacin za zmedo obtožil cepilne centre

A razdeljevanje cepiv očitno ne poteka po sprejeti strategiji, saj nekateri starejši od 80 let še vedno čakajo na cepivo, medtem ko na drugih območjih na cepljenje vabijo že precej mlajše zainteresirane za cepljenje. Nacionalna koordinatorica za cepljenje Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci vlade priznala, da so tudi sami prejeli veliko pritožb, da ljudje nad 80 let niso še cepljeni, a dodala, da so to redki primeri, ko je prišlo do določenih anomalij, saj naj bi bili vsi zainteresirani nad 80 let cepljeni že zadnji teden februarja. So se pa starejši tudi naknadno prijavljali na cepljenje, zato so bili po njenih besedah morda cepljeni kasneje. Trenutno cepljenje z mRNA cepivi poteka za starejše od 75 let.

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot
Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je na drugi strani ob obisku zdravstvenih domov, kjer poteka cepljenje, 17. marca dejal, da se NIJZ odziva na to, kar delajo zdravstveni domovi. Kot je poudaril, so cepilni centri tisti, ki ocenjujejo, koliko in kakšno cepivo potrebujejo za različne kategorije prebivalstva "in če nekje spregledujejo svoje starejše, zato ker ne znajo vključiti koncesionarjev, če nekateri preprosto ne naročijo cepiv, jih tudi dobiti ne morejo," je poudaril za STA.

Naročili so 300 doz, prejeli le eno vialo

A kot kaže, cepilni centri cepivo vseeno naročajo, pa ga ne prejmejo. Po informacijah, ki smo jih prejeli iz Zdravstvenega doma Bled, so tam prejšnji teden denimo naročili 300 doz za prvo cepljenje, prejeli pa so le eno vialo, torej šest doz. 300 doz za revakcinacijo (drugi odmerek), so prejeli v celoti.

Naj spomnimo. Ravno prejšnji teden je bil s cepivom Pfizer cepljen tudi poslanec Jani Möderndorfer, sicer star 55 let, po njegovih besedah zaradi zdravstvenih razlogov in po nasvetu specialista.

Slovenija sicer v drugem krogu nabave cepiva proizvajalca Pfizer sploh ni naročilaVlada priznava, da so računali na cenejše cepivo AstraZenece.

ZD Bled sicer pokriva 10.597 prebivalcev, z enim odmerkom cepiva Pfizer je cepljenih 147 prebivalcev, z obema pa 484 prebivalcev. Kot pravijo, so trenutno vsi v starostni skupini nad 80 let, ki so si to želeli, precepljeni. Ljudi na cepljenje kličejo po telefonu, nepokretne pa cepi patronažna služba, nam je povedal direktor Leopold Zonik. "Od NIJZ imamo navodilo, da cepivo naročamo po starostnih skupinah, nič pa, kakšno količino za prvo dozo. Znano nam je, da bomo dobili zahtevane doze cepiva za revakcinacijo, t. j. drugo dozo, po treh tednih od prvega cepljenja. Edino, kar je bilo določeno s strani NIJZ, je bilo ob pričetku cepljenja v Sloveniji. Takrat so nam naročili, naj za vsakega zdravnika družinske medicine, vključno s koncesionarji, naročimo cepiva za 10 pacientov za prvo cepljenje na zdravnika," je za Žurnal24 pojasnil Zonik. Pred dvema tednoma, dokler ni bilo cepljenje z AstraZeneco ustavljeno, so s prvim odmerkom cepili še 68 zaposlenih v šolah in vrtcih ter 22 nepokretnih na domu, skupaj 90 oseb.

V Kočevju medtem z AstraZeneco cepili tudi večino zdravih oseb med 18 in 64 leti, ki so prijavile na cepljenje

V ZD Kočevje, za katerega je Kacin dejal, da so "precepili več, kot jim je pripadalo, in zaradi tega imamo težave", pa pokrivajo 17.700 ljudi. S prvo dozo cepiva so cepili 3367, z drugo pa 658 prebivalcev. S Pfizerjevim cepivom so cepili že vse zainteresirane za cepljenje, starejše od 75 let. 13. 3. so s cepivom AstraZenece cepili vse kronične bolnike med 18 in 64 let in "večino zdravih oseb med 18 in 64 leti, ki so se v tednu pred tem prijavile na cepljenje", pravi direktorica Polona Vidič Hudobivnik. Ta hip imajo v tej kategoriji v čakalni vrsti še približno 100 ljudi.

700 prijavljenih, starih med 64 in 75 let, pa čaka na Pfizerjevo cepivo. "Naročamo v skladu s prijavami, ki jih imamo v našem seznamu naročanja in v skladu s kategorijami, ki jih v naročilnici določa NIJZ," dodaja direktorica ZD Kočevje. Starostnike nad 80 let so na cepljenje klicali po telefonu, nagovarjajo pa jih tudi preko lokalnega radia in televizije.  

V Ljubljani trenutno cepijo zainteresirane nad 75 let

Pod okrilje cepilnega centra Ljubljana spada 170 tisoč odraslih oseb, ki so opredeljeni pri zdravnikih v ZD Ljubljana, poleg tega napotujejo v cepilni center ZD Ljubljana svojo opredeljeno populacijo še koncesionarji iz Mestne občine Ljubljana in primestnih občin. V cepilni center prav tako sodijo ciljne poklicne skupine, ki izvajajo svojo dejavnost v Ljubljani z okolico in se jih cepi skladno z nacionalno strategijo cepljenja kot so npr. zaposleni v vzgoji in izobraževanju ne glede na lokacijo izbranega osebnega zdravnika. Kolikšno je trenutno število cepljenih, v ZD Ljubljana ne povedo, saj "podatke o cepljenih sprotno vnašamo v elektronski register cepljenih oseb in se iz dneva v dan posodabljajo". Natančne podatke vodi NIJZ, dodajajo.

So pa, kot trdijo, do zdaj cepili vse zainteresirane nad 80 let, trenutno cepijo zainteresirane nad 75 let. Poleg tega se ljudje še vedno sproti odločajo, tako starejši in mlajši, da bi se cepili.

Tudi v Ljubljani običajno prejmejo manj cepiva, kot ga naročijo

Kot pojasnjujejo, pri naročanju cepiva izhajajo iz podatkov o izraženem interesu za cepljenje v posamezni ciljni skupini, ki je na vrsti za cepljenje glede na nacionalno strategijo. "Pri naročanju cepiva je namreč potrebno natančno navesti, komu je cepivo namenjeno, kateri starostni skupini oz. prioritetni skupini glede na nacionalno strategijo cepljenja. To pomeni, da ne moremo naročiti cepiva za ciljno skupino, ki še ni na vrsti za cepljenje," razložijo v ZD Ljubljana, a poudarijo, da je količina prejetega mRNA cepiva "običajno nižja od interesa in našega naročila. Na prejeto količino cepiva tudi nimamo vpliva, saj razdelilnik cepiva pripravlja NIJZ".

Njihovi pacienti interes za cepljenje izrazijo pri osebnem zdravniku. Cepljenje organizirajo skladno z nacionalno strategijo in cepivo razdelijo enakomerno med vse ambulante, ki sodijo pod okrilje njihovega cepilnega centra, nato pa osebni zdravniki povabijo svoje paciente na cepljenje s prvim odmerkom cepiva.

seja DZ Janez Janša Slovenija Zakaj počiva Janševa metla

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 15:21 23.marec 2021.

    Menda do sedaj krivi novinarji iz Večera ,ki so se cepili po vrstnem redu prijave na ZD kot je objavil NIJZ . VSI NA KOLO ZA ZDRAVO TELO .

  • Floki123 10:31 23.marec 2021.

    Banana republika Saj drugačne politike, ki vodijo državo (pa čisto vsi so isti), si ob takih komentarjih kot tukaj niti ne zaslužimo. eden bolj nesposoben od drugega res škoda, da živim, v taki družbi

  • Mesija_se_vraca 10:22 23.marec 2021.

    Samo bedak se lahko krega in protestira, če ni dovolj strupa na razpolago. Upam, da ga kmalu dobite in se speljete tam, kjer vam je mesto in vaša želja in to je v peklu, budale vakcinarske.

Sorodne novice