Zdravje > Aktualno
6519 ogledov

Poklukar sporočil pomembno novico: Še danes bomo obvestili cepilne centre

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Jutri se bodo z AstraZeneco cepili vsi trije predsedniki.

"Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za  hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja,"  je pozno popoldne sporočila izvršna direktorica Evropske agencije za zdravila  (EMA) Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor za proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

Covid-19 Zdravje NOVO: EMA sporočila pomembno novico glede cepiva AstraZenece

Hitro za tem je novinarsko konferenco sklical še slovenski minister za zdravje Janez Poklukar. Po tem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki, je namreč več članic EU, tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim.

Slovenija že jutri nadaljuje s cepljenjem

"Kot zdravnik in minister za zdravje bom vedno na prvo mesto postavil zdravje, zato sem ustavil cepljenje pred dvema dnevoma. Ker je cepivo varno, bomo cepilne centre obvestili, da jutri nadaljujemo cepljenje s tem cepivom," je sporočil minister.

Ob razglasitve novice minister opozoril, da opažamo trend rasti epidemije. Vse prebivalce poziva, da upoštevajo ukrepe. 

V petek se bodo po Poklukarjevih informacijah cepili tudi zaposleni v parlamentu, iz vladnega urada za komuniciranje pa so medtem že sporočili, da se bodo v petek v prostorih ljubljanske izpostave Nacionalnega inštituta za javno zdravje s cepivom AstraZenece cepili predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Nadaljevanje cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, za katere je namenjeno cepivo AstraZenece, je odvisno predvsem od organizacije cepilnih mest. "Cilj pa je, da se cepljenje, kjer je le možno, organizira tudi preko konca tedna, kajti na ta način ne obremenjujemo šolskega procesa zaradi morebitnega bolniškega staleža," je dodal minister Poklukar.

Po njegovi oceni odločitev, da cepljenje z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja do končne odločitve Eme za nekaj dni prekinejo, dodatno vliva zaupanje v to, da proces cepljenja v celoti obvladujejo in da so cepiva varna. "Ta manever je kvečjemu dodaten razlog za to, da vsi pristopimo k cepljenju," je še pozval.

Poklukar je vse prebivalce v bojazni pred novim zagonom epidemije še pozval, naj upoštevajo vse osnovne zaščitne ukrepe, kot so nošenje maske, razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje, prezračevanje. V zadnjih dneh namreč opažajo trend rasti epidemije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:02 18.marec 2021.

    To je gluma za javnost. Elita se je že vsa cepila z Pfizerjem.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 21:33 18.marec 2021.

    ja cepili se bodo tako kot se je Borut Pahor pred leti v kliničnem centru proti ptičji gripi; BREZ IGLE (tako se je cepila večina EU politikov)

  • sam1 19:44 18.marec 2021.

    Upam,da bo delovalo.....