Zdravje > Aktualno
12356 ogledov

NOVO: EMA sporočila pomembno novico glede cepiva AstraZenece

Profimedia
To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

"Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja," je povedala Cookova.

Kot je še povedala, je odbor prišel tudi do zaključka, da AstraZenecino cepivo v splošnem ni povezano s povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke.

So pa med preiskavo začeli opažati majhno število primerov redke in nenavadne, a zelo resne motnje strjevanja krvi, kar je sprožilo bolj osredotočen pregled, je poudarila Cookova. "Na podlagi razpoložljivih podatkov in po dnevih podrobnih analiz laboratorijskih rezultatov, kliničnih poročil, poročil obdukcij in dodatnih informacij iz kliničnih preizkusov še vedno ne moremo povsem izključiti povezave med temi redkimi primeri in cepivom," je izpostavila.

Sporočila je, da bodo sprožili dodatno preiskavo teh redkih primerov in dopolnili informacijo o proizvodu. Novo opozorilo v tej informaciji bo usmerilo pozornost na možne redke učinke. To bo zdravstvenim delavcem in bolnikom omogočilo, da "bodo preprečili ali omilili kakršnekoli morebitne stranske učinke", je še povedala Cookova.

Več držav je po odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema) o cepivu proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca že sporočilo, da bodo nadaljevale cepljenje z njim. Med njimi so poleg Slovenije tudi Italija, Francija in Nemčija. Švedska in Norveška pa vztrajata pri prekinitvi.

Švedska pa bo še za nekaj dni podaljšala prekinitev cepljenja z AstraZenecinim cepivom. Približno en teden po cepljenju je namreč umrla ženska, ki je bila pred tem zdrava. "Gre za primer krvnih strdkov v arterijah in venah ter obsežno krvavitev, to je neobičajna motnja strjevanja krvi, ki je v središču Emine preiskave," je povedala vodja oddelka za varnost zdravil na švedski agenciji za zdravila Veronica Arthurson.

Norvežani in Švedi menijo drugače

Tudi norveške zdravstvene oblasti so se odločile, da še ne bodo obnovile cepljenja s cepivom podjetja AstraZeneca. Preučiti morajo namreč primere močnega imunskega odziva pri tistih, ki so bili cepljeni z njim in so razvili krvne strdke.

Ekipa norveških zdravnikov je namreč že pred odločitvijo Eme sporočila, da vidijo povezavo med cepivom in krvnimi strdki pri treh ljudeh, ki so jih hospitalizirali nekaj dni po cepljenju. Eden od njih je celo umrl. "Dobili smo rezultate, ki lahko razložijo klinični potek naših hospitaliziranih bolnikov," je povedal Paal Andre Holme iz bolnišnice v Oslu.

Pojasnil je, da so imeli bolniki močan imunski odziv, ki je sprožil protitelesa. Ta lahko vplivajo na trobmocite in tako sprožijo krvni strdek. Dejal je, da trenutno ne vidi druge možnosti, kot da je za to krivo cepivo AstraZenece. Je pa poudaril, da gre še vedno za indice.

Direktorica norveškega inštituta za javno zdravje Camilla Stoltenberg je po odločitvi agencije EU sporočila, da so z njo seznanjeni, a da bodo svojo odločitev o nadaljevanju sporočili konec prihodnjega tedna. "Ustavitev cepljenja z AstraZeneco ostaja v veljavi, dokler ne bomo imeli celovite slike razmer," je povedala.

Na Emi so povedali, da teh rezultatov v danes objavljeni oceni niso upoštevali, saj so bili objavljeni prepozno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Janez 06:48 19.marec 2021.

    Toplo priporočam vsem, da se cepijo z AZ saj je to varno cepivo, pozitivni učinki pa odtehtajo negativne, umrli in pohabljeni so pač kolateralna škoda. Jaz se z AZ ne bom cepil ker se ne grem ruske rolete z EU ...prikaži večU cepivom. Izgleda, da je cepivo Sputnik varnejše.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:03 18.marec 2021.

    A smo v resnici kaj drugega pričakovali?

  • JZekspert 21:44 18.marec 2021.

    Jaz vsem toplo, zares toplo priporočam, da preskočijo to in vsa ostala cepljenja - (saj niste samomorilci, ali pač, menda ne boste tvegali strdkov ipd., to ni hec?), da vendarle vsi dosledno začnemo z državljansko nepokorščino - se pravi konec ...prikaži več vseh bizarnih omejitev, idiotskih mask in testiranj, ki nam bo vrnila vsaj del te, z nagnusno prevaro ukradene svobode!