Slovenija
30956 ogledov

Poslanec se je cepil s Pfizerjem. Kako je to mogoče?

Jani Moderndorfer, Möderndorfer Saša Despot
Jani Möderndorfer se je, kot je povedal, iz zdravstvenih razlogov cepil s Pfizerjem, ne AstroZeneco.

Nova24TV poroča, da se poslanec LMŠ Jani Möderndorfer ni cepil s cepivom AstraZenece kot preostali poslanci in poslanke, ampak s cepivom Pfizerja, ki je predviden za cepljenje starejših nad 65 let.

To je za portal včeraj potrdil tudi sam poslanec: “Danes sem se cepil tako kot večina poslancev in poslank. Sam bi se cepil z vsakim cepivom, ki bi bil na razpolago, ker sem velik zagovornik cepljenja. Po nasvetu specialista sem se cepil s cepivom Pfizerjem, zaradi zdravstvenih razlogov."

Vlada RS Janez Poklukar Covid-19 Slovenija Nova strategija cepljenja: Takšen je nov prednostni vrstni red!

Strategija cepljenja je jasna in predvideva, da cepiva v tem trenutku ni mogoče izbirati - z mRNA cepiva (Pfizer in Moderna) se prednostno uporabljajo pri osebah, starih 65 let in več, medtem ko je AstraZeneca predvidena za cepljenje oseb, starih od 18 do 64 let, v skladu s prednostnimi skupinami za cepljenje.

 | Avtor:

Glede na strategijo cepljenja z AstraZeneco cepijo tudi kronične bolnike med 18 in 65 let. Prav tako starejše nepokretne, ki jih morajo cepiti na domu - te po novem lahko cepijo tudi s Pfizerjem.

mRNA tudi za posebej ranljive kronične bolnike

NIJZ v dokumentu Priporočila glede cepljenja, ki jih je pripravil 5. marca, predvideva, da se z mRNA cepivi cepijo tudi posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost, ko bodo cepljenje vse osebe stare 75 let in več, ki se želijo cepiti:

 | Avtor:

Cepljenje proti covid-19 Covid-19 Slovenija Določeno, kdo se bo v Sloveniji cepil s katerim cepivom

Za pojasnila, ali se lahko skladno s strategijo cepljenja s cepivom mRNA iz zdravstvenih razlogov cepijo tudi osebe, mlajše od 65 let, smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. Ko prejmemo odgovore, jih objavimo.

Sicer pa je prednostni seznam za cepljenje sledeč: 

  1.  zdravstveni delavci in sodelavci
  2.  starejši nad 80 let
  3. starejši od 75 let
  4. starejši od 70 let
  5. skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost 
  6. diplomati in uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve ter drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja v EU ter diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji in pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na misije v tujino
  7. skupina nad 65 let
  8. zaposleni v vzgoji in izobraževanju, poslanci državnega zbora, državni svetniki, vlada, predstavniki ustavnega sodišča in še nekateri
  9. kronični bolniki, stari 18 do 64 let
  10. osebe med 60 in 64 let
  11. zaposleni v kritični infrastrukturi
  12. vsi, ki ne spadajo v zgoraj naštete prioritetne skupine

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19