Slovenija > Komentarji in kolumne
7199 ogledov

Zakaj počiva Janševa metla

seja DZ Janez Janša
1/2
Saša Despot
Medtem ko Janez Janša čaka odgovor na pismo, v katerem Evropsko komisijo opozarja na neenako razporeditev cepiv med državami članicami, bi lahko ta problem rešil doma, torej pometel pred svojim pragom.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Naslednji teden se bom odpeljal na Ptuj na magnetno resonanco. V Ljubljani je prvi termin v drugi polovici maja, če bi želel biti pregledan v ljubljanskem kliničnem centru pa konec avgusta. Kaj pa je tristo kilometrov, da dva meseca prej izveš, kaj ti je. Kot kaže, se moral na podoben zdravstveni izlet tudi za cepljenje proti covidu-19.

Medtem ko ponekod po Sloveniji cepijo že zdrave mladince, drugod še niso cepljeni niti tisti nad 80 let ali kronično bolni, ki bi si to želeli. Ali boste zaščiteni pred covidom-19 in kdaj, je, kot kaže, bolj kot od dostav cepiv odvisno od tega, kako iznajdljiv in ambiciozen je direktor vašega zdravstvenega doma. Seveda si vsi ti direktorji, ki so se odlično organizirali, zaslužijo pohvalo in dodatek k plači, je pa to precej nerodno za pravico do enakega dostopa do zdravstvenega varstva.

Cepivo se, kot kaže, deli, kot da ga je dovolj in da je problem, kako izvesti vsa ta cepljenja, medtem ko je, vsaj meni se tako zdi, problem obraten, cepiva je premalo za vse, ki bi se radi cepili, sama izvedba cepljenja pa ni tako huda težava. In ravno zato, ker je cepiva premalo, je vlada v strategiji cepljenja določila prednostne skupine. Logično in hvalevredno. Še bolj bi bilo, če bi se tega držali.

Kolikšen delež ljudi je v posameznih starostnih skupinah cepljenih po statističnih regijah, nam na NIJZ včeraj niso odgovorili, poslali so nam povezavo na tedensko poročilo, kjer je zgolj podatek za celotno državo, po regijah pa le delež cepljenih prebivalcev. V savinjski regiji cepljenih 6,1 odstotka prebivalcev, v goriški pa 8,8, kar je skoraj pol več.

Ali kdo ve, če do bili v Sloveniji cepljeni že vsi starejši od 80 let, ki so si to želeli? V katerih regijah so bili in v katerih ne? Koliko jih še čaka in kje? So bili cepljeni že vsi nad 75 let, ki bi si to želeli? Koliko jih še čaka in kje? Če to kdo ve in spremlja, bi bilo smiselno, da se tem odgovorom prilagodi tudi razdelilnik cepiva.

To je ena možnost, druga možnost pa je, da se nam omogoči, da se cepimo tam, kjer bomo najprej na vrsti. Kot rečeno, prav nič nimam proti zdravstvenemu turizmu, kdo pa bo poskrbel za tvoje zdravje, če ne boš sam. Bi bilo pa super, če bi bili odprti še hoteli, apartmaji in gostilne, bi v Kočevju ali Hrastniku izkoristil še turistični bon. Pa da morda prej cepimo vsaj tiste nad 75 let, ki jim ni veliko do takih izletov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Josephine_Williams 15:09 09.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Leon
    Leon 11:26 10.april 2021.

    Zakaj počiva Janševa metla.... pametnejši popušča .

  • rd2dmk2 22:31 17.marec 2021.

    torej, moja mama je stara 80plus pa ni cepljena . zakaj ? ker se NOČE cepit. pika. in nehajte bluzit kolk je cepljenih , pa kje so in kje niso. a se vprašate mogoče a se kdo želi ali se ...prikaži večse noče al že vsem je prišlo do slepiča, da se je mus cepit. nekateri tud nismo hoteli voucherjev, pa jih imamo, pa jih ne bomo nikol porabili, plačat jih bomo pa morali. če se vozte na preglede si pa še razvešte štumf pa plačite za cepljenje. v Dubaju ni blema. pravjo. pa še kafe boste lahko spil.