Zdravje
1004 ogledov

To je po mnenju koordinatorke razlog za neenakomerno porazdelitev cepiv

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Če so cepilni centri naročali cepiva za mlajše od 75 let, so ravnali v nasprotju s strategijo, je povedala koordinatorka za cepljenje.

Kdor je naročil cepivo za mlajše, je ravnal v nasprotju s strategijo

Vse pogosteje je slišati, da razdeljevanje cepiv ne poteka po sprejeti strategiji, saj nekateri starejši od 80 let še vedno čakajo na cepivo, na drugih območjih pa na cepljenje vabijo že precej mlajše zainteresirane za cepljenje.

Zakaj torej prihaja do delovanja v nasprotju s strategijo? Nacionalna koordinatorica za cepljenje Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci vlade povedala, da so tudi sami prejeli veliko pritožb, da ljudje nad 80 let niso še cepljeni, a meni, da so to redki primeri, ko je prišlo do določenih anomalij, saj naj bi bili vsi zainteresirani nad 80 let cepljeni že zadnji teden februarja. Ker je bila takrat pokrita potreba vseh domov, je cepivo ostalo na voljo, zato so prišli na vrsto starejši od 75 let. So se pa starejši tudi naknadno prijavljali na cepljenje, zato so bili morda cepljeni kasneje.

Kot je pojasnila Grgič Vitek, vsak teden objavijo poizvedbo, koliko cepiva potrebuje vsak cepilni center za starostno skupino, ki je trenutno na vrsti za cepljenje. Na podlagi teh poizvedb se potem cepivo razdeli med posamezne cepilne centre - v skladu s strategijo.

Grgič Vitek se je strinjala, da so nekateri cepilni centri bolje organizirani kot drugi, a kar se tiče mRNA cepiv (Pfizer), ko so bila rezervirana za stare nad 80 let, naj bi povprašali cepilne centre izključno po potrebah v tej starostni skupini. "Če je naročil kdo za mlajše, je pač to kršil, zdaj pa se naroča za starejše nad 75 let," je povedala in dodala, da so mRNA cepiva zaenkrat rezervirana le za starejše. 

Starejše cepijo z mRNA cepivi, mlajše z AstraZeneco

Cepljenje sicer poteka dvotirno, s cepivi mRNA in s cepivom AstraZeneca. "mRNA cepivo se trenutno uporablja za osebe stare 75 let in več, za oskrbovance v DSO, ki še niso bili cepljeni, za zdravstvene delavce, stare 65 let in več, ki še niso bili cepljeni, in za dijake zdravstvenih šol stare od 16 do 18 let (Pfizer), ki opravljajo klinično prakso v zdravstvenih ustanovah," je pojasnila Grgič Vitek.

mRNA cepiva se bodo v prihodnje, ko bodo cepljene vse osebe stare 75 let in več, ki se želijo cepiti, uporabljala za osebe stare 70 let in več ter posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost. Potem bodo sledile osebe stare 65 let in več.

AstraZeneca se v trenutni situaciji uporablja za posebej ranljive kronične bolnike stare od 18 do 64 let (lahko tudi starejše, če izrazijo željo za čimprejšnje cepljenje), za nepokretne, pa tudi za diplomate in druge v skladu s strategijo. Z omenjenim cepivom se cepijo zdravstveni delavci in sodelavci stari od 18 do 64 let, ki še niso bili cepljeni, institucionalizirane osebe (varovanci in zaposleni v SVZ, CIRIUS, zaporih ipd.) stare od 18 do 64 let, ki še niso bile cepljene, zaposleni in učenci šol za osebe s posebnimi potrebami stari 18 do 64 let, ki še niso bili cepljeni ter zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki prihajajo v neposreden stik z otroki, učenci, dijaki in študenti, glede na navodila ministrstva za zdravje. 

Največji del cepiv predstavlja Pfizer/BioNTech

Po podatkih NIJZ je Slovenija do danes prejela 333.075 odmerkov cepiv proti covidu-19. Največji del, več kot 215 tisoč odmerkov, predstavlja cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech.

podatki cepljenje | Avtor: NIJZ NIJZ

S prvim odmerkom je bilo cepljenega 8,4 odstotka prebivalstva, z drugim odmerkom pa 4,1 odstotka prebivalstva.

podatki cepljenje | Avtor: NIJZ NIJZ

Največ precepljenih je med starejšo populacijo, je ob predstavitvi zadnjih podatkov povedala nacionalna koordinatorica za cepljenje Marta Grgič Vitek.

podatki cepljenje | Avtor: NIJZ NIJZ

Precepljenost starejših od 80 let se iz tedna v teden povečuje. Povečuje se tudi precepljenost v starostni skupini 75 do 79 let. "Ta teden so vsa cepiva mRNA namenjena za cepljenje z drugim odmerkom," je povedala. Najmanj je cepljenih v starostni skupini od 65 do 69 let.

podatki cepljenje | Avtor: NIJZ NIJZ

Med regijami po precepljenosti izstopa goriška regija, kjer je bilo cepljenih 9,95 odstotka prebivalstva s prvim odmerkom, z drugim odmerkom pa 4,71 odstotka. Razlike v precepljenosti po besedah Grgič Vitek nastajajo tudi zaradi interesa za cepljenje po posameznih regijah. Za to, da se vse rizične skupine na določenem območju pocepi, pa so odgovorni cepilni centri.

podatki cepljenje | Avtor: NIJZ NIJZ
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • janez864 13:19 17.marec 2021.

    Kako je lahko nastala zmeda. Saj je vendar vrhunski vseved obramb-oslovec Jelko koordinator za cepljenje. Ali mu drugi strokovnjak in vseved obramb-oslovja Ivan ni dal dobrih navodil.

  • Avatar Leon
    Leon 13:09 17.marec 2021.

    Kdor je naročil cepivo za mlajše, je ravnal v nasprotju s strategijo....???? Gospa koordinatorica Virtova ,kaj menite kdo je naročil cepiva ? Krivec je v vaših vrstah ,levo ali desno od vas sedi dajte ga pocukati za rokav . Kakšna ...prikaži več sprenevedanja se greste? Vprašajte Janeza Janšo zakaj je tako odločil . Kazensko ovadbo pa naslovite na državno tozilstvo .